Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní škola a maturita

Od: kuba* odpovědí: 9 změna:
Zdravím,mám otázku.Chodil jsem do zvláštní školy kvůli tomu že mi byla diagnostikována dyslexie,a neuměl jsem rychle číst.
(Oboje se dost zlepšilo).
Ale rád bych zkusil nástavbu na obor Truhlář(který jsem úspěšně udělal).
Chtěl bych se stát mistrem.
Chci to zkusit i kdybych na to neměl.
Musím udělat nějaké dodatečné testy vzhledem k tomu že jsem chodil do zvláštní školy?
Díky za odpověď.
Ps-omlouvám se když tak za chyby v textu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Z hlediska studia by to nemel byt vubec zadny problem. Ze "zvlastni"skoly se da klidne vystudovat i vysoka kdyz na to dany clovek ma. Zadne extra specialni testy nejsou na to nejsou. Navic u nastaveb je zajima hlavne vyucni list a ne zakladka.

Nastavbove studium a i vyssi odborne samozrejme pro pojem truhlar existuji, pak uz zalezi na vas jaky presnejsi obor vas zajima a lokace danych skol.

Jde o kod oboru 33-42-L/51 Nábytkářská a dřevařská výroba. Na teto adrese jsou aktualni skoly ktere tyto studia maji a jejich specializace infoabsolvent.cz/...

lmgify
hodnocení

3x

Tvoje zvláštní škola už by stejně při tvém posuzování nehrála žádnou roli, protože už máš dokončené vyšší vzdělání (tj. učební obor s výučním listem) než jen ZŠ.

111®
hodnocení

2x

nevím jak u tebe, ale já měl dyslektika, kterému jsem dával skripta, protože nebyl schopen si nic napsat. Těch co se k dyslexii hlásili bylo mnoho ale jen jeden byl opravdový..tak si z toho nic nedělej a klidně studuj dle libosti...i ten můj odmaturoval..

doplněno 07.08.23 12:45:

A vzpoměl jsem si, že jsem ho po letech potkal a on měl i vejšku...

hodnocení

0x

Truhlář je maturitní?

doplněno 06.08.23 12:21:

ok

kmet

Píše, že uvažuje o nástavbovém studiu. To může být jak další specializace v oboru, jako výroba nábytku, hudebních nástrojů, dřevostavitelství a podobné, ale i třeba podnikání v řemesle.

vernon
No a? Soused je automechanik s maturitou...
Prostě má takový člověk takzvaně "dokončené středoškolské vzdělání".
ml

Za mých studijních let došlo k podstatné redukci nástaveb. Tehdy se nějak změnilo financování, takže škola ze 4 nástavbových oborů (pro truhláře, elektrikáře, zámečníky, automechaniky) to zredukkovala na jeden obecný podnikání v oboru. Co jsem slašel, byl to docela záhul. Ono během těch 2 let totiž musí nalít do těch dětí to, o co je zredukované učivo v učebních oborech. Několik mých spolužíků vyprávělo a i předtím byla úspěšnost tak 50%. (Na druhou stranu, tehdy se tam hodně hlásili lidi, aby si oddálili vojnu.)

Já si udělal maturitu na průmyslovce, prostě regulérně od prváku. Podnikání v oboru jsem nechtěl. Na průmce by mě vzali do druháku, kdyby někjaký byl (byl to ten rok, kdy se zavedla bez jakékoliv přípravy povinná devítka). Zase aspoň jsem nemusel naskakovat do rozjetého vlaku. Jak jsem potkával spolužáky z učňáku, tak vyprávěli o náročnosti, kolik jich to dokončilo ale nevím.

Pokud je jenom potřeba maturita (třeba na mistrování), je úplně jedno jaký to je obor. Osovbně to považuju za hloupé trvat na takovém papíru, no ale pravidla jsou nějak nastavená, tak co se dá dělat.

Dyslexie (a další dys-) neni nic, co by člověka diskvalifikovalo, jenom to znamená, že má daný člověk víc práce s věcma, kterré jiné zvládá levou zadní. Moji rodiče tehdy tu zvláštní školu příslušným lidem rozmluvili. Ne každý má ale tak uvědomělé rodiče. Navíc jsem slyšel i o opačných případech. Maminka občas vzpomínala na jednu dívku, jejíž otec dost hrubě protestoval proti základní škole.

hodnocení

0x

Tak pokud máte výučák v oboru truhlář, tak určitě máte šanci na maturitu. Já studoval na SPŠD v Bystřici, tam už tehdy fungovalo dálkové studium, dnes je situace o to lepší, že těch škol mnohem víc.

kuba*
hodnocení

Díky moc za vaše rady.Hodně pomohli ;)
A příběhy o tom jak si někdo ze zvláštní udělal nejen maturu ale i vejšku,jsou pro mě ještě větší motivace.Ale celkově děkuji všem :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]