Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak by jste přeložili tuto větu do češtiny?

Od: puls odpovědí: 8 změna:

Ahoj, nedokážu přeložit tuto větu z angličtiny do češtiny. Mohli by jste mi pomoct?

In the prospective study starting in 1990, 175 HIV discordant couples were followed for approximately 282 couple years.

Překladače mi to bez pomlčky přeložili takto: "V prospektivní studii, která začala v roce 1990, bylo sledováno 175 nesouhlasných párů HIV po dobu přibližně 282 pár let"

Nesedí mi tam počet let trvání a rok zahájení... napadlo mě že by to mělo mít jiný význam

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
Tohle prekladac presne neprelozi. V zasade je to spravne, jen 282 couple years neznamena, ze je sledovali 282 let, ale ze soucet sledovanych let vsech paru byl 282.
puls
01.08.23 13:30
hodnocení

Díky *pusa*...

discordant
hodnocení

1x

Prosím vás, discordant nemá nic společného s orientací, jestli jsou hetero nebo homo, je třeba překládat celé spojení HIV discordant couples z kterého plyne že onen discord neboli nesoulad není v sex.orientaci ale v HIV parametru, tj jeden z páru je HIV positivní a druhý ne.

discordant

viz re4zon, předběhl mne

puls
hodnocení

Takže nějak takto? "V prospektivní studii, která začala v roce 1990, bylo sledováno 175 párů s neshodou HIV po dobu přibližně 282 let (všech dohromady)"

hodnocení

0x

"V průzkumové studii, která začala v roce 1990, bylo sledováno 175 heterosexuálních(?) párů HIV pozitivních po dobu přibližně 1,6 let."

Podotýkám, že ta doba sledování se opírá o poměrně exaktní výpočet, přesto jde jen o můj názor.

doplněno 01.08.23 18:28:

@puls: A právě proto jsem tam dal ten otazník *smich*

puls
hodnocení

Aha, jo v průměru... ale nemělo by tam být homosexuálních když tam je "nesouhlasných párů"? To je oříšek to rozlousknout z takhle špatně napsané věty... nesouhlasný pár může znamenat žena-muž, nebo muž-muž ve smyslu že pár by byl definovaný jako žena-muž...

re4zon
Kdyz chci neco prekladat, tak musim mit vykladovy slovnik a ne vzit prvni slovo z prekladace. Discordant je medicinsky termin popisujici odlisny ukazatel, vetsinou sledovany. Patrne to budou pary (ne nutne romanticke) s jedinym hiv pozitivnim a druhym negativnim. Jestli chces vedet vic, musis se podivat do te studie.
A 282 je tam zamerne. 1,6 bude sice prosty prumer, ale pak to evokuje, ze rozptyl nebyl velky. Coz asi byl, nekdo jim mohl umrit po mesici a nekoho mohli sledovat 20 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]