Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ubrousky na bryle leptání rám?

Od: ivf odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, prosím Vás dostala se k nám hláška, že vlhčenými ubrousky (speciálně prodávanými na brýle) se mohou naleptat plastové rámečky brýlí a ty pak mají tendence praskat. Je to fáma? Přijde mi to divné už jen z ohledu na to, že samotná skla už jsou v dnešní době také plastové.
Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Dobrý večer, setkala jsem se již se třemi optiky, kteří používání čistících ubrousků na brýle nedoporučují. Právě z důvodu toho naleptávání. Co je na tom pravdy, nevím. Brýle myju běžně vodou, ubrousky používám jen velmi zřídka. Ne kvůli radám od optiků, ale protože jsem zvyklá je mýt vodou.

slovan
hodnocení

0x
Kupa lidí si schválně kupuje do brýlí skla, protože mají menší tendenci k poškrábání a mají lepší optické vlastnosti.
Pokud jsou ty ubrousky speciálně na brýle, tak by plast neměly poškozovat. Ani čoček ani obrouček.
Plast však bezesporu křehne, ale to spíš souvisí s teplotami ( v mrazu ) nebo UV zářením ( slunce ).

hodnocení

0x
Vlhčené ubrousky nepoužívám, takže se ke mně tato hláška nedostala.
Obecně vzato ale, jsou plastová skla (i ta velmi drahá) tak háklivá, že při denním nošení brýlí sotva přežijí 2 roky používání. A to ty rámečky vydrží určitě také, ať s používáním ubrousků nebo bez nich.
Pokud se člověk chová rozumně, plastová skla vydrží bez problémů 5let. Jen se nesmí šudlit čímkoliv po ruce - hlavně papírové kapesníky jsou solidní abrazivo. Já používám rozprašovač s jarovou vodou+oplach vodou. Pak zbytek kapek vysaju netkanou textilií - pouze doteky, ne šudlání mezi prsty...
asd1

Souhlas, jakýkoliv drbání skla poškrábe. I na speciálních čisticích papírkách/ utěrkách je vždy nějaký prach = křemík. Oplachuju vlažnou až teplou vodou, lehce mýdlo, jemně ošudlat, opláchnout aby voda stékala a nedělala kapky, když nějaká zůstane tak neutírat ale ofouknout, případné kapky kolem rámečku odsát rohem papírovýho kapesníku. Pak vydrží bez poškození mnohem déle.

5 let bez znatelné ztráty kvality nevydrží. Používám brýle i na sport a za dva roky jsem na ně hadr nikdy nevzal, pouze teplá voda a Jar. I tak se ničí a poškozují povrchové vrstvy a i samotný plast ztrácí kvalitu (žloutne). Brýle nosím 3/4 života a plast sklo nenahradí. Bohužel s dioptriemi co mám sklo mít nemohu.
Měl jsem jak Carl Zeiss, tak Essilor.
Aktuálně mám zase brýle (skla) v reklamaci.

hodnocení

0x
Rámečky trpí spíš uv zářením. Chemie bude škodit spíš antireflexu a dalším vrstvám na sklech.Jinak šudlat jakékoliv různé ubrousky apod brýle díky zrnkám prachu poškrábou. Nejlepší je čistit na mokro naředěným saponátem a opláchnout čistou vodou. Pak jen vysát kapky vody ťupkáním nějakou jemnou švédskou utěrkou.

hodnocení

0x

Není to fáma. Manželce se rámeček rozpadl okamžitě po použití vlhčené utěrky. Optik rámeček zdarma vyměnil, protože na to neupozornil.

hodnocení

0x
Není to pravda.
To si velcí výrobci nedovolí. Při nošení je pot více agresivnější.
Každý plast degraduje je li vystaven vnějšímu prostředí. Nevýhoda vlhčených ubrousků je že abrazivo které ulpí na brýlích při nošení ubrouskem roztíráte a tím je hodně podřete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]