Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím Vás dostala se k nám hláška, že vlhčenými ubrousky (speciálně prodávanými na brýle) se mohou naleptat plastové rámečky brýlí a ty pak mají tendence praskat. Je to fáma? Přijde mi to divné už jen z ohledu na to, že samotná skla už jsou v dnešní době také plastové.
Děkuji
Děkuji
9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
slovan
0x
Kupa lidí si schválně kupuje do brýlí skla, protože mají menší tendenci k poškrábání a mají lepší optické vlastnosti.
Pokud jsou ty ubrousky speciálně na brýle, tak by plast neměly poškozovat. Ani čoček ani obrouček.
Plast však bezesporu křehne, ale to spíš souvisí s teplotami ( v mrazu ) nebo UV zářením ( slunce ).
Pokud jsou ty ubrousky speciálně na brýle, tak by plast neměly poškozovat. Ani čoček ani obrouček.
Plast však bezesporu křehne, ale to spíš souvisí s teplotami ( v mrazu ) nebo UV zářením ( slunce ).
0x
Obecně vzato ale, jsou plastová skla (i ta velmi drahá) tak háklivá, že při denním nošení brýlí sotva přežijí 2 roky používání. A to ty rámečky vydrží určitě také, ať s používáním ubrousků nebo bez nich.
Pokud se člověk chová rozumně, plastová skla vydrží bez problémů 5let. Jen se nesmí šudlit čímkoliv po ruce - hlavně papírové kapesníky jsou solidní abrazivo. Já používám rozprašovač s jarovou vodou+oplach vodou. Pak zbytek kapek vysaju netkanou textilií - pouze doteky, ne šudlání mezi prsty...
asd1
Souhlas, jakýkoliv drbání skla poškrábe. I na speciálních čisticích papírkách/ utěrkách je vždy nějaký prach = křemík. Oplachuju vlažnou až teplou vodou, lehce mýdlo, jemně ošudlat, opláchnout aby voda stékala a nedělala kapky, když nějaká zůstane tak neutírat ale ofouknout, případné kapky kolem rámečku odsát rohem papírovýho kapesníku. Pak vydrží bez poškození mnohem déle.
5 let bez znatelné ztráty kvality nevydrží. Používám brýle i na sport a za dva roky jsem na ně hadr nikdy nevzal, pouze teplá voda a Jar. I tak se ničí a poškozují povrchové vrstvy a i samotný plast ztrácí kvalitu (žloutne). Brýle nosím 3/4 života a plast sklo nenahradí. Bohužel s dioptriemi co mám sklo mít nemohu.
Měl jsem jak Carl Zeiss, tak Essilor.
Aktuálně mám zase brýle (skla) v reklamaci.
Měl jsem jak Carl Zeiss, tak Essilor.
Aktuálně mám zase brýle (skla) v reklamaci.
0x
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]