Zdravím, vystudovala jsem obalového technika (zaměření grafika a design) a Nyni hledám práci což je sakra velký oříšek..protože škola nás na to moc nepřipravila. Za celé 4 roky (maturitní obor) jsme měli dohromady pouze měsíc praxe. V ilustratoru a Photoshopu nás škola nenaučila, že prý je to zbytečně a učili jsme se dělat vektorovou grafiku v CorelDraw což žádná firma ani nepoužívá protože je to příšerný program. Teď když najdu (někde na druhé straně ČR ) práci tak buď chtějí 3+ let praxe v oboru a hlavně perfektní znalost Adobe programu (zmíněný ilustrátor a Photoshop) a hlavně byl to technický obor, takže já umím od každého trošičku a ne nic pořádně (technický výkres, fotografování, ovládání tiskového stroje, grafiku atd. Připadá mi jak kdybych promarnila 4 roky života. Chci zůstat v oboru a najít si práci ale vůbec nevím jak se s tímhle poprat. Jít hned po maturitě s tímhle podnikat se obávám že nezvládnu už jen protože je tu spousta konkurentů.
Dobrý den, vztekat se na školu nemá smysl. Tohle je tak neskutečně rozsáhlý obor, který nejde pokrýt krátkým studiem. Já jsem studovala školu mediální grafiky a polygrafie. Též od všeho něco, ale vzdělání na úrovni. Vystudovala jsem si na této škole všechny dostupné obory a teprve v tu chvíli měla celá školní docházka na střední pořádný smysl. Moc nepočítejte, Vás někdo posadí za počítač se požadavkem na novou zakázku. Musela byste být fakt nápaditá a šikovná. Firmy se moc nechtějí zabývat s někým, kdo to neumí ještě pořádně. Člověk ze školy prostě musí někde nejprve nabrat zkušenosti - takže nejdřív zaměstnat na nižších pozicích, abyste si mohla vše okoukat a zdokonalit se. Ale moje škola byla perfektní, vlastně jen jednou z parádních škol i dnes, praxe jsme měli každých čtrnáct dní. Corel je fajn, pracuje se v něm jednoduše. V Adobe programech také, ale každý se v grafice používá na úplně jiné věci. Jak správně zmiňujete- spousta konkurentů- jo , to je fakt, v jednu dobu dělalo grafiku strašně moc lidí bez vzdělání, ty výsledky které se mi dostaly do ruky, byly nekoukatelné. I nyní to tak je, firmy nemají moc kvalitních grafiků kteří by znali náležitosti a pravidla. Chce to trpělivost a hledat, chodit , ptát se. Není výjimkou, že lidé po škole pracují a pak chodí na brigádu v rámci dovzdělání nebo opravdu vzít nižší pozici a pozorovat a učit se, pak by to ta samá firma mohla použít jako získanou praxi, když uvidí,že jste šikovná a že si umíte poradit sama. V tomhle (i v jiných oborech) oboru málo kdo vypadne ze školy a hned má dobře placenou práci v oboru. Musíte se prostě postarat sama, škola nemůže vše obsáhnout. Já měla hned od začátku studia doma koupené licence na programy ,se kterými budu pracovat při výuce. Neskutečná výhoda, moc mi to pomohlo. Mít Adobe a Corel a tehdy ještě QuarkXPress. Dodnes v těch programech jedu. Já ale dělám na sebe a dělám si co chci, vybírám si zakázky. Když se budete snažit, tak to půjde.
ooou
Tomu rozumím, děkuji za komentář. Jen prostě nevím kde narazit i na té nízké pozice nevím kde sehnat nějakou praxi. Vsude vidím jen nabídky na vysoké pozice a jak jsem psala výše nechci nějak za kasu do supermarketu Ještě dodám že škola nám nebyla schopna opatřit ani ty licence. Čím chci říct že ze zkušeností gymnázium ve městě mělo licence jak na Corel tak na Adobe a my neměli na nic. Corel jsme si museli obstarat sami (často se nestíhalo a byla potřeba práce na doma. Kort v době covidu) a Adobe to vůbec
Tu Vaši odpověď, ohledně té kasy jsem četla, ale přešla jsem ji bez komentáře. Já si licence platila sama (ne sama, v mých patnácti to platili rodiče), škola soukromé licence neplatila. Chápu ty nepříjemnosti okolo covidu, avšak různými způsoby se to dotklo skoro nás všech. Jsem také z vesnice, i když se to má statut města - s okolními vesnicemi máme necelých 8000 obyvatel. Školu jsem si vybrala v delší dojezdové vzdálenosti, neboť se v mém okolí nenacházela tato střední škola. Dnes je naprosto běžné, že lidé za prací dojíždějí. Já jsem nikdy nepracovala v supermarketu, trochu Vás chápu, raději jsem se posnažila a hledala jiné pozice do začátků. Jezdila jsem 60 km do práce a 60 km z práce. Ano, proto, že jsem nechtěla pracovat v supermarketu. Ale již jsem v tu dobu měla hotovou živnost a dělala jsem grafické práce z domova, po čase jsem k tomu přidala účetnictví. Musíte se prostě vzdělávat a zdokonalovat sama, hledat možnosti a řešení. Kde bydlíte, není pro mladého člověka překážka, jen se musíte smířit s tím, že ze začátku kariéry musíte něco obětovat. Klidně dělat i za kasou, však to není napořád. Teď o prázdninách můžete využít například různé brigády,ať máte třeba ještě volněji. Nevím co byste byla ochotná a schopna dělat, když nechcete přistoupit na kasu (třeba uklízet někde, nebo práci ve fabrice... ). Popřemýšlejte o tom a hledejte, obcházejte, ptejte se. Začátky nebývají lehké, ale pokud jste odhodlaná, postupem času se dokážete vypracovat tam, kde chcete být.
Ahoj, zrovna třeba pro mě, a to jsem holka, není problém se cokoliv s programy naučit. Strašně mě to baví, je to názorné, logické, často intuitivní. Vystřídala jsem čtyři účetní programy i když jsem často byla totálně znechucená, teď všechny ty těžké okamžiky hodnotím jako užitečné. Určitě existují příručky. Vždyť je to fajn výzva. Pokud teď budeš v létě zbůhdarma sedět doma, můžeš se učit. Zkoušet dělat stejné projekty, co znáš z Corelu. Uvidíš, že to bude na stejné brdo. A nebo taky ne. To je život. Vítej! Bohužel i já mám zkušenost, že ve školství jsou leckde v instituci zaseklí a učí zastaralé věci ze setrvačnosti. Školství snad brzy prodělá revoluci.
Tohle platí pro většinu škol, že obsah výuky je značně odtržen od praxe. Od běžného absolventa také nikdo nečeká, že něco umí. Ne všude jsou ale ochotni absolventa zaučovat.
Neznám moc lidí, které by škola připravila dobře do práce. Nejste tedy žádná vyjímka. I inženýr s VŠ stavební musí mít min. 3 roky praxe aby si mohl udělat autorizaci a mohl pracovat samostatně.
Žádná škola nepřipraví žáky dostatečně na všechny nástrahy života. Musíte se naučit sama.
Pro začátek je třeba pochopit rozdíl mezi bitmapovým obrázkem / editorem a vektorovým obrázkem / editorem.
Adobe Photoshop je bitmapový editor (i když umí stopy / traces, což jsou vektory), Adobe Illustrator a Corel Draw jsou vektorrové editory (Corel Draw Suite obsahuje i bitmapový editor).
naopak toho vyuzij, osobne radsi prijmu absolutne praxi nezasazeneho ale zapaleneho a usmevaveho cloveka nez asocialniho experta ... hledani prace je proste narocna zalezitost, hlavne na psychiku ... to ze te nevyberou vlastne vubec nic neznamena, proste si nebyla spatna jen tam byl nekdo vhodnejsi ... chce to zkouset a ono se to zlomi ... drzim palec P.
Velké podniky mají i obalové inženýry. Také je pravda, že tento obor je nevyužívaný. Asi bych hledal jakoukoli práci a přitom hledal práci ve svém oboru někdy blízko tvého bydliště. A také najít možnost se seznámit s programy co jsou potřeba.
Tak nebreč a vzdělávej se sama. Málokde máš během studia (často i na VŠ) natolik obsáhlou praxi, že potom můžeš jít rovnou za 30K do práce, logicky ty znalosti musíš tou samotnou prací a vlastní praxí vybrousit. Škola ti dá hlavně teoretický základ. A představa, že hned po maturitě se uchytíš v oboru (kor v designu!) je velmi naivní
ooou
Tak snad chápete že hned po maturitě nechci jít pracovat např do Tesca za kasu Nejde mi zas tak o to být na pozici vyspělého grafika či dostávat 30k Praxi jsem např vykonávala v tiskárně. Ale tam mě spíš posadili a když bylo potřeba tak přines a podej. Ale ono bohužel i na obsluhování tisku chtějí kolikrát ty znalosti v programech na úrovni kdo ví kde
Tak nebreč a douč se to sama. Maturita je dneska jenom cár papíru a mimoto třeba zrovna za pokladnu chodí úplně běžně studenti VŠ, aby si přivydělali než se uchytí v oboru, maturita z tebe fakt nedělá nadčlověka. Co teď plánuješ dělat? V oboru práci teď sehnat nedokážeš/neumíš, myšlenka samovzdělávání ti očividně nevoní (protože to bys musela něco dělat a to fuj, viď) a přece! nepůjdeš za pokladnu, vždyť máš maturitu a jsi někdo. To se pověsíš na krk rodičům a zaregistruješ se na pracáku, abys nedejbože nemusela nic dělat? Mazej někam do mekáče/do obchodu, ať si vyděláš, ve volnu se vzdělávej a pak si snad najdi - už s potřebnými znalostmi - práci v oboru. Spoustu lidí chtělo taky zůstat ve svých oborech a museli změnit kvalifikaci, protože prostě nesehnali místo.
oooz
Prosím? O čem tu proboha mluvíte. Já ani nemám takové možnosti, jsem z vesnice nejbližší mekáč je 60km.. práci hledám už od května abych se nekde chytla, nikde nic ani brigáda nic v okolí. Já bych ráda do práce ale zrovna ta prodavačka mi nedovoluje být zdravotní stav. Proboha nevím co to tady že mě děláte. A samoucenu? Já bych se to ráda naučila ale nemám úplně peníze na to abych si mohla dovolit licence od Adobe jelikož nevydělávam. Nepište tady takové ošklivé věci když nic víc nevíte. Já se jen ptala co s mým problémem. Stačilo jednoduše říci že se mám tedy pustit do samouceni coz mě tez napadlo, nejsem bez mozek. A hned nerejpejte. Taky tady do vás můžu jet že si myslíte že jste kdo ví kdo... Rozhodně si nemyslím že s maturitou jsem něco víc
Tohle je otázka na ministra školství. Nejsi v tom sama. V televizní reportáži je kuchař, který neumí zapnout konvektomat, ráno tady studentka, která neumí přečíst smlouvu o půjčce, teď škola grafiky, která nenaučí Photoshop. Rozpor mezi školou a praxí byl i dřív, ale poslední dobou se už blíží absurdnosti. Je otázkou, k čemu jsou takové školy dobré a zda by nebylo lepší vrátit se k učilištím s polovičním podílem praxe. Na druhou stranu ale ruku na srdce. Tys jako budoucí grafička nefotia a neměla potřebu upravovat fotky a něco tvořit ve Photoshopu? Ještě můžeš zkusit jako aktivistka bojovat proti rozporu mezi školou a praxí. Hlásím se do demonstrace. Kdybych od dětství doma nebastlil, byl bych také se školními znalostmi v práci jako elektronik naprosto k ničemu.
Opět krásný příklad, jak zdejší "lajkování", dokáže vynést do čela pelotonu naprosto plytké blafy, zatímco nejlepší odpověď od "hlada" má nulu. Ano, problém je hlavně v systému. Tedy v těch, kdo ho tvoří, ale i v těch, kdo je do těch funkcí volí. Sama si zkus nenápadně zjistit, koho volili tvoji známí a lidé z rodiny za posledních 25 let. Tam je jádro pudla. No a co v dané situaci poradit jednotlivci? Uč se sama. Nespoléhej na nikoho a na nic. A už vůbec ne na stát. Ale nedělej si iluze ani o soukromém sektoru. Tam i onde už je dnes pouze džungle...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.