Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napsat k rukám

Od: karapax99 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, jaký je prosím správný tvar při adresování dopisu. "K rukám Mgr. Janě Utratilové", nebo "K rukám Mgr. Jany Utratilové". Nebo jinak?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

K rukám Janě Utratilové. ;) Když píšte obálku a na pvní místo napíšete jméno, podatelna neotvírá a jde to na stůl adresáta. Až za jméno píšete další podrobnosti adresy. Když nejprve napíšete firmu a na 2. místě jméno, podatelna otevře, zaeviduje a až pak pošle na stůl adresáta.

hodnocení

4x

My v úřadě státní správy používáme "k rukám Jany Utratilové"

paveldvorak

to se možná psalo někdy v dobách ck mocnářství

ve 21 století se dopisy píší jinak

na druhou strtanu, když můžeme mít Nový občanský zákoník psaný 500let Starou češtinou, proč si nezahrát na císaře pana

Paveldvorak - ano, v době mocnářství i nějaký čas po něm. Měla jsem doma nějaké dopisní obálky z té doby a přesně tak to tam bylo. Dnes se to asi nepíše, nebo jen minimálně. Ale tazatel se ptá na správný tvar. Já osobně považuji za správný tvar k rukám koho čeho. Ale na druhou stranu je jasné, že i druhý tvar je naprosto srozumitelný.

Dovolím si oponovat,že tento výraz patri do dob c.k.mocnarstvi. I v dnešní době je naprosto běžný v úřední i firemní písemné komunikaci a tazatelka, pokud jej chce použít, nenapíše nic nestandardního.

hodnocení

2x

Položte si doplňující otázky. K jakým rukám? K čím rukám? V obou případech byste si měl/a odpovědět k rukám Jany Utratilové.

karapax99
hodnocení

Ty jsem si položil, jen jsem si říkal, jestli to není nějaká výjimka. Nějaké tradiční ustálení. Ono v přesmyčce by to dávalo smysl: "Janě Utratilé k rukám", tak jestli to není zavedeno tímto způsobem.

liska5
hodnocení

1x

Jsem pro to druhé. K rukám Jany Utratilové. K jejím rukám.

hodnocení

0x

Já bych napsal jen adresu a pak Do vlastních rukou.

"K rukám XY" a do vlastních rukou XY" je podstatný rozdíl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]