Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Která složka škrobu je rozpustná ve vodě?

Od: chemik odpovědí: 1 změna:
Zdravím,
učebnice od Marečka tvrdí, že je amylopektin rozpustný ve studené vodě a amylóza ve studené vodě nerozpustná. S tím souhlasí i někteří lidé na Quoře. Anglická Wikipedie zase tvrdí, že amylóza je rozpustná a amylopektin nerozpustný. Wikiskripta tvrdí o škrobu „Ve studené vodě tvoří koloidní roztoky (rozpustná je pouze amylózová část; amylopektin se nerozpouští, ale bobtná).“
Kde je pravda a proč je to tak sporné?

 

 

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

sasa*
hodnocení

0x

Doporučuji provést test. Vezmi amylozu a namoč jí v studené vodě a uvidíš, buď se rozpustí, nebo ne. A budeš to vědět.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]