Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad - převozník

Od: lucinqa* odpovědí: 8 změna:

Na táboře se dva vedoucí se dvěma táborníky a psem potřebovali dostat přes řeku a k dispozici měli jen jednu loďku o nosnosti 65kg. Naštěstí všicni (komě psa) dokázali loď přes řeku převézt. Každý vedoucí vážil přibližně 60 kg. Každý táborník 30 kg a pes 12 kg. Jak si měli počínat? Kolikrát nejméně musela loďka překonat řeku?

P.S. Moc děkuju.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Je to ono?

poradte.cz/...

tlapka*
hodnocení

2x

Logicky - podle nosnosti můžou jet zároveň dva táborníci, ale ne táborník s vedoucím nebo dva vedoucí.

Takže nejprve přejedou oba táborníci, aby měl kdo převézt loďku zpátky a předat ji vedoucímu. Obdobně s druhým vedoucím a psem, takže dál už to snad zvládneš sama. :)

hodnocení

1x

Tlapkův návod mi přijde inspirativní a dostatečně návodný, tak doufám, že to lucinqa skutečně zvládne. Pochlub se, aˇy to vidíme (a v nepravděpodobném případě, žes to nezvládla, můžeme poradit dál). A to pochlub se.. je to vlastně i součast zdvořilosti. Ono to chce zpětnou vazbu, aby rádce neměl pocit volajícího na poušti.

mrnousek*
hodnocení

0x

Jeden táborník jel první se psem = 30+12=42

Pak jel druhý táborník.

Pak první vedocí.

A potom nakonec druhý vedoucí.

Je to lehký!:)

doplněno 01.03.11 14:48:

Zapomněla jsem: Lodka pojede 5krát tam a 2krát zpět, takže pojede 7krát přes řeku.

mrnousek*

Pardon! Já se spletla! První jede jeden táborník sám a druhý se psem. Asi...

A ta loďka se na první břeh vrací sama?

A třikrát se ne tom prvním břehu znovu narodila. Nebo ji tam přikrát přenesli oklikou přes most.

hodnocení

0x

Proboha, lidi, hned v první odpovědí je vlákno s plným řešením, tak co to tady zkoušíte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]