Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Viétovy vzorce - příklad

Od: nematematicka odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
prosím o pomoc s příkladem na vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratických rovnic (učivo 1. ročníku na SŠ). Zadání je takovéto: Sestavte kvadratickou rovnici, jejíž kořeny jsou o 3 menší než kořeny rovnice 5x ^ 2 + 8x - 5 = 0 (rovnici neřešte!).
Sestavila jsem rovnici 5x ^ 2 + 14x + 28 = 0, ale podle všeho tato rovnice nemá řešení. Bohužel jsem nikde nenašla, jak by měla nová rovnice vypadat - našla jsem jen příklady s rovnicí 5x ^ 2 + 8x + 5 = 0, a tak mě napadá, jestli se profesorka při zadávání tohoto úkolu nepřepsala. Zároveň však myslím, že by mělo být možné jej splnit vzhledem k tomu, že vyřeším-li původní rovnici a od jejích kořenů odečtu 3, a s pomocí nově vypočítaných kořenů sestavím rovnici, dostanu 5x ^ 2 + 38x + 64 = 0 (počítám-li správně). Jak je ale možné přijít na tento výsledek pomocí těchto Viétových vzorců: x1 + x2 = -p; x1 * x2 = q u rovnice ve tvaru x ^ 2 + px + q? Přijde mi také zvláštní, že, rozumím-li tomu dobře, tyto vzorce lze uplatnit pouze u rovnic, kde je x ^ 2 přítomno pouze jednou. Avšak žádné další vzorce, které by zohledňovaly větší počet x ^ 2, k dispozici nemáme. Je vůbec možné za takových podmínek dojít k výsledné rovnici? Doposud jsem počítala s tím, že o kvadratický člen se nemusím starat a v nové rovnici bude tolik x ^ 2, kolik jich bylo v původní rovnici, ale když nad tím teď přemýšlím, nedává mi to smysl.
Za jakoukoli pomoc budu nesmírně vděčná.
Mějte se krásně!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle Vieta platí

x1 + x2 = –b/a = –8/5

x1*x2 = c/a = –1

Nové kořeny budou

X1= x1 – 3, X2= x2 – 3

Tedy

X1 + X2 = x1 – 3 + x2 – 3 = (x1 + x2) – 6 = –8/5 –6 = ...

X1*X2 = (x1 – 3)*(x2 – 3) = x1*x2 – 3*(x1 + x2) +9 = –1 – 3*(–8/5) +9 = ...

Po úpravě ... na zlomky dostaneme

X1 + X2 = –B/A

X1*X2 = C/A

a nová rovnice je

Ax^2 + Bx + C = 0

Vychází 5x^2 + 38x + 64 = 0.

hodnocení

0x

Ak je daná všeobecná kvadratická rovnica , potom:

Vas pripad je 5x ^ 2 + 8x - 5 = 0 teda plati x1 + x2 = - 8 / 5

rovnica, ktorej korene budu o 3 mensie ma korene x1 - 3 x2 - 3

Toto by som pouzil na oba vzorce ktore vam citujem z wikipedie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]