Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Permutace bez opakování

Od: kgykgyi odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, prosím jal se vypočítá příklad c)? Vůbec nerozumím jak se dojde k výsledku (n+1)!*m!
Permutace bez opakování

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Permutace oidpovídající chlapcům je jasná, je to m!.

Dívek je n, ale pozor: při jejich řazení musím komletní soubor chlapců započítat jako další !psedudodívku", čili musíme permutovat celkem n+1 prvků, odtur těch (n+1)!

Jasné?

doplněno 09.06.23 15:32:

Předpokládám tedy, že ten bod c je vidět celý a uříznutá je dalčší, nezajímavá část (bod d?).

sasa*

jo pravda to mi nedošlo. Jsem už stár- za 20 let mi bude 100, tak jsem to zkusil...

To jste ještě mladík :) , mně bude za 3 měsíce 85. (BTW tdes večer mne můžete vidětu Hámy na Kde domov můj:; sedím tam na barové stoličce a používám kukr.)

Omlouvám se, ten termín Hámova pořadu jsem spletl

Zadání příkladu je nejasné. Není jasné, zda je to myšleno tak, že ten "blok" chlapců , který jste označil jako - pseudodívka, je jedna varianta, nebo jestli záleží i na pořadí chlapců.

Domnívám se, že je to tak myšleno a že správné řešení je

m! krát n! krát (n+1)

tedy

m! krát (n+1)!

Já si naopakmyslím, že zadání je zzela jasné. (A mimochodem řešení také, zbytačně ho opakujete.)

hodnocení

1x

Všichni chlapci stojí vedle sebe. Jejich počet je m.

Počet možností, jak si můžou stoupnout, je m!

Celkem cvičících je m+n

" Řada chlapců" může stát n + 1 způsoby, (např.v případě že m = 5, n = 4)

tak dvě z možností jsou

n mmmmm nnnn

nebo

nn mmmmm nnn

Počet dívek je n . Dívky můžou stát n! způsoby

Celkem možností je m! krát n! krát (n +1)

což lze přepsat jako

m! krát (n+1)!

hodnocení

1x
Erotický příklad.Dodám, že jde o konstruktivní /generativní způsob řešení.
Začíná se od "nuly(matemtickyy ale od jednicky", prázdné skupiny(ta má jednu možnost pořadí) a jak se budou dávat , budou se.možnosti násobitv
Počátek:1
Chlapi bez omezení : * m!
Část žen musí být na začátku a část nakonci (oboje /konec/začátekl. Když se nad tim zamyslíš řada mužů se jeví přivýpočtu jako virtuální jedna dívka
Proto další krok: * (n+1)!
V úloze c) bude stát jen jednomu chlapci nebo žádnému ;)

sasa*
hodnocení

0x

Poslouchej dobře já to vidím takto: Máme m chlapců a n dívek (nevím proč ne ch a d). Kolika způsoby je mohu umístit při

podmínce v př.c?

____chlapci___(m)______________ _______dívky (n)____________________

čili pro permutace platí m! x n! , ale pozor nemáš napsáno, že nemohou stát nejdříve dívky- tudíž ještě vynásobit 2.

Dle mne je počet permutací = 2x m! x n! a již nic jiného .

Nesouhlasím., Část dívek můýe stát před clapci a část za nimi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]