Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gramatika: přátelé našli nebo našly?

Od: bylinka odpovědí: 5 změna:

Jak je to prosím správně garmaticky? Přatelé našli nebo našly? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

ti přátelé- našli

hodnocení

5x

Přátelé - jsou muži - oni - našli.

Přítelkyně - jsou ženy - ony - našly.

Bambilion přítelkyň a jeden přítel - jsou směs, je tam aspoň jeden muž - oni - našli.

Skupina neurčených lidí - skupina je ona - našla.

Pak se všichni rozešli - všichni (má měkké i = nelze vyloučit, že tam byl aspoň jeden muž) - rozešli.

Pak se všechny rozešly - všechny (má tvrdé y = musely to být pouze ženy, lze vyloučit, že tam byl aspoň jeden muž) - rozešly.

sasa*
hodnocení

4x

Přátelé našli. Prosím.

hodnocení

1x

ti přátelé našli

ty přítelkyně našly

hodnocení

0x

Já tohle odvozovat od pravidel českého pravopisu úplně neumím, abych se přiznal. Podměty, přísudky, rod mužský, střední, věty vedlejší, hlavní a tak, to mi opravdu nic neříká. Ovšem ve třinácti jsem sekal diktáty na jedničku, max dvojku když jsem něco zapomněl. No, chci říct, že intuitivně to vleze do palice i bez pravidel, pokud budete číst. Já jako kluk četl Foglara. Tam jsem se naučil česky, tak nějak.

Mimochodem, češťyn je jeden z nejtěžších jazyků na světě. Kterej blbec tohle vymyslel?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]