Nejste přihlášen/a.
Jak je to prosím správně garmaticky? Přatelé našli nebo našly? Děkuji.
Přátelé - jsou muži - oni - našli.
Přítelkyně - jsou ženy - ony - našly.
Bambilion přítelkyň a jeden přítel - jsou směs, je tam aspoň jeden muž - oni - našli.
Skupina neurčených lidí - skupina je ona - našla.
Pak se všichni rozešli - všichni (má měkké i = nelze vyloučit, že tam byl aspoň jeden muž) - rozešli.
Pak se všechny rozešly - všechny (má tvrdé y = musely to být pouze ženy, lze vyloučit, že tam byl aspoň jeden muž) - rozešly.
Já tohle odvozovat od pravidel českého pravopisu úplně neumím, abych se přiznal. Podměty, přísudky, rod mužský, střední, věty vedlejší, hlavní a tak, to mi opravdu nic neříká. Ovšem ve třinácti jsem sekal diktáty na jedničku, max dvojku když jsem něco zapomněl. No, chci říct, že intuitivně to vleze do palice i bez pravidel, pokud budete číst. Já jako kluk četl Foglara. Tam jsem se naučil česky, tak nějak.
Mimochodem, češťyn je jeden z nejtěžších jazyků na světě. Kterej blbec tohle vymyslel?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.