Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
na internetu jsem se dočetl, že se veličina expozice používá jen pro ionizující elektromagnetické záření. Proč se nedá použít i pro ionizující částicové záření? Proud neutronů by snad měl taky ionizovat a expozice je počet zionizovaných částic ve vzduchu vydělený hmotností vzduchu.
A k čemu je vlastně tato veličina, když tedy zanedbává částicové záření? Já si tedy představuji, že v kontaminované se vzájemně doprovází více záření včetně částicových. Když tam bude třeba jen záření α a β¯, tak tam bude expozice 0 R? Ale ve vzduchu přece ionty budou, když je to furt ionizující záření, ne?
Budu moc vděčen za odpovědi.
na internetu jsem se dočetl, že se veličina expozice používá jen pro ionizující elektromagnetické záření. Proč se nedá použít i pro ionizující částicové záření? Proud neutronů by snad měl taky ionizovat a expozice je počet zionizovaných částic ve vzduchu vydělený hmotností vzduchu.
A k čemu je vlastně tato veličina, když tedy zanedbává částicové záření? Já si tedy představuji, že v kontaminované se vzájemně doprovází více záření včetně částicových. Když tam bude třeba jen záření α a β¯, tak tam bude expozice 0 R? Ale ve vzduchu přece ionty budou, když je to furt ionizující záření, ne?
Budu moc vděčen za odpovědi.
1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení
0x
Kromě expozice (česky ozáření) existují další veličiny, například dávka = podíl energie, kterou ionizující záření předalo látce, a hmotnosti látky. To je nejspíš veličina, kterou hledáte, protože ionizující záření zahrnuje jak elektromagnetické, tak částicové záření.
Jen pozn.: jednotkou expozice již není rentgen, ale coulomb na kilogram.
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]