Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rovnou dodám větu, kterou řeším ve formuláři, co vyplňuji:
Čestně prohlašuji, že jsem nikdy nebyl(a) pravomocně odsouzen(a) pro trestný čin a ani nejsem trestně stíhán(a).
Volba je ANO x NE. Správně je tedy, ANO, čestně prohlašuji, že jsem nebyl odsouzený anebo NE nebyl jsem odsouzený a čestně to prohlašuji? Lze toto nějak češtinářsky odůvodnit proč je správně tohle a ne to druhé? Samozřejmě pokud odpovídám, že jsem nebyl odsouzený a nejsem stíhán.
Díky
Samozřejmě lze odoveět ANO i NE, to není otázka češtinářské správnosti, ale tho , co chci říci. Ani jednu odpověd mi čeština nezakazuje. Řeknu li ANO, pak čestne prohlašuji, že jsem nebyl atd, a pokud jsem čestný člověk, mělo by z toho vyplynout, že jsem nebyl odsouzen atd. Řeknu li NE, tvrdím, že neprohlašuji ýe jsem nikdy nebyl odsouzen atd. Jakousi "přurozenou logigou" z toho lze usoudit, že jsem patrně nekdy byl kupříkladu odsouzen, přoč bych to jinak nenapsal v té podobě s ANO. Nicméně čistě logicky to odsud neplyne. Já si tžeba mohu mysket !co je vám do toho". rozhodně je významovýž rozdíl mezi "neprohlašuji, že jsem nebyl" a Byl jsem"-
Závěr: odpov ěď na vaši otáku je: Obě odpovědí jsou češtinářsky správně, ale kaýdá znamená neco jiného.
@kartaginec: "Řeknu li NE, tvrdím, že neprohlašuji že jsem nikdy nebyl odsouzen atd."
Dá se to tak pochopit. Přesto tvrdím, že správně je: Řeknu li NE, tvrdím, že prohlašuji, že jsem byl odsouzen, popř. jsem trestně stíhán atd.
ANO je takové logičtější. Ale přesto lze na větu odpovědět obojím i když myslím jedno a to samé. No možná nad tím akorát moc přemýšlím.
ne, na uvedenou větu nelze odpovědět ANO i NE (se stejným významem odpovědi); děláte stejnou chybu, jakou tu předvedl lesopp - lze samozřejmě odpovědět NE s významamem "NE, nejsem stíhán, odsouzen" - jenže to si nahrazujete danou otázku (větu) z dotazníku JINOU otázkou (větou), kterou jste si jen představil, odpovídáte teda ne na text v dotazníku, ale na jinej, jinak formulovanej, text...
P.S. protože se to tady dál rozpatlává ve smyslu - na danou formulaci se dá se stejným významem odpovědět ANO i NE (sic!), tak to ještě upřesním - zaměřte se prosím pěkně na to, co po vyplňovateli chce text formuláře - NECHCE, aby vyplňovatel odpověděl, jestli je odsouzenej, stíhanej, CHCE, aby ČESTNĚ PROHLÁSIL, že neni odsouzenej, stíhanej - takže varianty sou jasný - buď "ANO, čestně prohlašuju, že...", anebo "NE, nic takovýho neprohlašuju, nejsem ochotnej prohlásit..."
.Správně může být obojí. Záleží taky, jaká byla předchozí věta.
A: Byl jste někdy pravomocně odsouzený pro trestný čin?
B: Ne, nikdy jsem nebyl pravomocně odsouzený pro trestný čin.
A: Prohlašujete to čestně?
B: Ano, čestně prohlašuji, že jsem nikdy nebyl pravomocně odsouzený pro trestný čin.
Možné jsou obě varianty. Většina lidí pochopí, jak to bylo myšleno. Pokud by to mělo působit zmatečně, je lepší větu přeformulovat..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.