Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení vázané počátečními podmínkami

Od: hellenson odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, k rovnici: y’’+9y’=e^(-9x) jsem nalezla obecné řešení viz. obrázek, ale poťebovala bych ještě nalézt řešení vázané těmito počátečními podmínkami: y(0)=1; y(0)=-1.Předem děkuji za odpověď
Řešení vázané počátečními podmínkami

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ondrej
hodnocení

0x

čus kamo, mám to samé. Zítra zkouška co? pojď na dc

hodnocení

0x

Počáteční podmínka je zapsaná špatně. Máš dvakrát zadáno y(0) a přitomty hodnoty jsou různé.

Počáteční podmínkarovnice druhéhořádu má mít podobu y(a)= ..., dy/dx(a)= ´...

doplněno 16.05.23 23:08:

Ale možná Ti prostě ta derivace (označená čárkou-opostrofem nad y, jen vypadla při zápisu. Takže dosad y=0 do funkce i do jejíderrivace a dostaneš dvě lineární rovnice pro dvě neznámé

hodnocení

0x
Obecné řešení jste nalezla nebo jste jej zkoušela i vypočíst? Ale já bych to počítal spíš y(x) = C1 + C2e^(-9x), kde C1 a C2 jsou libovolné konstanty.
Počáteční podmínka: y(0) = 1:
Podmínka y(0) = C1 + C2e^(-9*0) = C1 + C2 = 1.
Počáteční podmínka: y(0) = -1:
Vypočítáme derivaci obecného řešení y(x) = C1 + C2e^(-9x) a dosadíme x = 0:
y(x) = -9C2e^(-9x).
y(0) = -9C2e^(-9*0) = -9C2 = -1.
C2 je 1/9 (vyjádřeno z druhé rovnice)
C1 je 8/9 (první rovnice)
Takže řešení je y(x) = 8/9 + (1/9)e^(-9x).
Je pozdě večer, může se tam objevit chyba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]