Nejste přihlášen/a.
Zdravím, za týden maturuji a mám strašný strach z ústní z četby. U nás na škole jsme neměli moc super seznam četby ze kterého jsme si měli vybrat knihy, tudíž jsem většinu nečetla, ale mám načtené o čem ty knihy jsou a pamatuji si to + i charakteristiku těch postav. Navíc neznám nikoho, kdo by četl vůbec něco k maturitě a v pohodě vždy ten dotyčný odmaturoval, takže za mě je to k ničemu číst...pokud dotyčný necílí na 1. Z čeho mám ale největší strach je ten rozbor textu...prostě co mám říkat u textu, který je z prózy či dramatu? U poezie určitě něco najdu, nějaké ty tropy nebo figury, ale přeci k těm dvoum moc co říct není (kromě nějakých slangů, nespisovné/spisovné češtiny, archaismy, ...) a navíc jsme tohle ani nikdy neprocvičvali ve škole...
Co se týče děje, tak bohužel ten po nás učitelka nechce, jen třeba když řekneme nějakou vlastnost hlavní postavy, tak se zeptá, kde se to v ději projevilo, ale nechce slyšet děj celé knihy.
Plánuji získat body na informacích o autorovi a kontextu té doby + na té charakteristice těch postav, ale opravdu moc netuším, co mám víceméně hledat za věci v těch uměleckých a neuměleckých textech.
Rozbor - V próze/dramatu zkuste najít aspoň... přímá řeč, nepřímá řeč, polopřímá; oslovení, citáty, cizí slova. Samozdřejmě oxymorony, metafory, symbolika, ... ty mohou být i u prózy, i dramatu. Monolog- mluví jenom jeden, dialog. Nebojte, u prózy tam moc toho nebývá. Nezapomenout v próze vypravěče, zda vypravěč ví co osoby cítí (vševědoucí) nebo zda jenom chladně popisuje vizuálně scénu, zda vypravěč do děje zasahuje/nezasahuje do příběhu, v jaké formě je to psáno ich nebo ihr. Já jsem si vytáhl Zločin a trest. Jo, děj nikoho nezajímá, to je marginální záležitost, pro základní školu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.