Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Veřejnosprávní činnost - spolužáci

Od: adaml odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, byl jsem přijat na obor veřejnosprávní činnost, kde od září také nastoupím. Vím, že je to možná zbytečná otázka, ale jsem zvědavý a zajímá mě, myslíte si, že ve třídě budou nějací kluci? Asi je více pravděpodobné, že bude více holek... Ale zajímá mě to. Máte s tím někdo zkušenost? Strašně často slychavam, ze je to spíše "holčičí" obor, ale chodí i kluci, prý jich je ale málo.
Ptám se čistě jen ze zvědavosti, snad tam nebudu sám kluk.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x
Neznám odpověď, ale mám na tebe zvědavý dotaz. Čím po absolvování školy se chceš živit? Co budeš ovládat tak, aby tě na pozici ( nevím na jaké ) někdo zaněstnal? K čemu je taková škola dobrá?
sasa*

Může se živit na úřadě - viz google. Je to sš a mimo ekonomiky by měla naučit se správně chovat *smich2*.

Cituji : Absolvent se uplatní jako referent státní správy na územních, ústředních nebo jiných orgánech státní správy. Dále v oblasti samosprávy na obecních, městských a magistrátních úřadech.

id
Aha, uz je mi to jasné. U nás na stavebním úřadě je asi takový absolvent co ví kulový. Já bych si tam představovala alespoň absolventa stavárny.
Problém je v tom, že slušný absolvent stavárny (až na vzácné výjimky) nepůjde dělat úředníka.
adaml
hodnocení

No,tušil jsem, ze se tady nemám na nic ptát, většinou tady lidé odpovídají přesně takovýmto "rýpajícím" stylem. Ale rád odpovím. Na veřejné správě se naučíte ekonomice, veřejné správě a právu, z čehož na konci také maturujete. Absolventi z veřejné správy často přecházejí na školy vysoké, směrem ekonomickým, nebo právním. Může z vás být právník, pracovník v realitní kanceláři/justici, úředník, vše co se týče soudů, osoba u policie, apod.
Směrů je tam opravdu hodně a mě právo baví, takže proto jsem se rozhodl pro tento obor. Důležité je, ze jsem se dostal tam kam jsem chtěl a můžu studovat obor, který mě bude bavit. Hezký večer :)
p23®

Dobrý den.

Jistě tam bude nějaký kluk. A pokud ne, víte jak budete oblíbený? Důležité je, že jste si vybral to, co Vás bude těšít.

Ať se daří.

hodnocení

2x
Tak pokud je vaším životním snem být úředníkem a pracovat pro erár, pak jste tam správně.
Já bych na to pajšl neměl.
konzultant
Pokud jako kluk studuješ veřejnosprávní činnost, s převahou žen ve státní správě se musíš smířit. Navíc počítej i s tím, že platy jsou na úřadech dost nízké, pokud jsi řadový referent a nejsi metodik či vedoucí oddělení. Můžeš mít problémy uživit rodinu.

hodnocení

1x
Bratr ma maturitu v oboru veřejnoprávní činnost a co si pamatuji, tak třídě byla mírná převaha holek, ale i tak kluků dost. Ale už je to asi 15 let zpátky, tak těžko říct, jak je to nyní.
Jinak nechápu ty zdejší rejpaly, co místo rady to zde zesměšňují. Je to prostě maturitní obor se zaměřením na statní správu a ekonomii. Prakticky se s tím dá dělat cokoliv jako z většiny maturitních oborů. Dnes se moc nehledí, z jaké školy je maturita, pokud to není nějaké speciální zaměření. Ať už bude mít maturitu odsuď, z gymplu, hotelové školy nebo ze zemědělky, pokud nepůjde dál na vysokou, tak při hledání práce, kde je podmínkou maturita, to bude prakticky jedno.
konzultant

Mnozí v něm už vidí budoucího úředníka a mezi lidmi je rozšířený názor, co úředník, to parazit.

dio

A cim se bratr po 15 letech zivi? Jako ourada?

Lidé měli hlavně odpovedět na otázku, kterou tazatel zadal a ne zesměšňovat a demotivovat dospívajícího mladíka.
Bratr je na vysokém postu v managementu v jedné korporaci a k tomu jako vedlejšák pracuje pro jednu německou firmu, pro kterou spravuje českou verzi dvou online her, pokud to považujete relevantní k tomuto dotazu.
liska5

Známá pracuje s takovou školou na státním zastupitelství, práce ji baví. Myslím, že tam jsou ženy v převaze.

runner2
hodnocení

0x

Neberte odpovědi jako rýpání. Pro mě je také překvapením, že existuje střední škola na úředníka. Odpovídají Vám zde lidé, kteří již vědí jak moc důležité je umět něco, co lze nabídnout na trhu práce. Schválně, kde se s touto školou uživíte v soukromém sektoru, ve firmě která si na výplaty musí vydělat?

V soukromém sektoru rozhodují jiné věci než to, z jakého oboru má jedinec maturitu.

adaml
hodnocení

Děkuji, je fajn vidět, že mi tady někdo rozumí a mám stejný názor. Přesně jak píšete, ptal jsem se pouze, jestli někdo nemá zkušenosti, kolik bývá cca chlapců, ne čím se budu živit...to ale někteří bohužel nechápou.
Děkuji za normální odpověď :)
anet
Souhlasím s tím že tam rozhodně sám nebudeš. Záleží hodně na ročnících. Jsem vyloženě na holčičím oboru a máme ve třídě 7 kluků z 19. Starší ročník měl jen jednoho kluka z 18. Ročník pod námi 2 z 13. Ovšem v prvaku tenkrát nastoupilo 10 kluků z 18 *smich*
Hodně záleží kolik lidí se hlásí a rozhodně si myslím že sám nebudete. Co jsem koukala letos na přijímací řízení tak studentů bylo opravdu dost.
Přeju hodně štěstí a žádné obavy ;)

hodnocení

0x
Ona to nemusí být špatná volba pro někoho, kdo se k ničemu jinému moc nemá. Chlapů je ve státní správě nedostatek, takže je slušná šance brzy dělat nějakého vedoucího s mírně nadprůměrným platem a pohodou v práci.
Otázkou je, jakou perspektivu má zaměstnání, které už dnes z principu dokáže nahradit umělá inteligence, skener a tiskárna. Ale takových ohrožených profesí je víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]