Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to funguje na vysokoškolských kolejích

Od: zuzana* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, letos maturuji a v září jdu na VŠ, bohužel mám strach, že se mi nepodaří najít nějaký 1+kk byteček za v pohodě cenu za nájem nebo případně i nějaké spolubydlení...tudíž počítám i s možností, že budu ubytována na kolejích. Zajímalo by mě, jak to funguje s jídlem na kolejích, aktivně cvičím ve fitku a věnuji se fitness už na vyšší úrovni...tudíž je pro mě důležité se zdravě a kvalitně stravovat. Jen nevím, jak je to na kolejích s jídlem, když bych si tam chtěla vařit apod. jsem zvyklá mít krabičky na 3 dny dopředu (obědy) a mám strach, aby se tam nenašla nějaká zákeřná osůbka, která by mi to naschvál snědla nebo něco ukradla + mám intoleranci na lepek a laktózu a tyto potraviny opravdu levné nejsou. A smí se vůbec na kolejích vařit? Protože na střední škole jsme měli ve třídě holky, které byly na internátu a u nich se nemohlo zpracovávat syrové maso, ale jogurty, zeleninu, šunky, sýry apod. si v lednici uchovávat mohly.

Děkuji dopředu za každou odpověď :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucka11
hodnocení

1x
Většinou máš ledničku na pokoji-malou pro více osob dle počtu lidi na pokoji.
Vařit si můžeš na koleji co chceš, my měli kuchyňku pro každé patro...i tak sis musel počkat než dovari ten před tebou. ale dalo se

lmgify
hodnocení

1x

Jídlo zanechané ve společné lednici na patře skoro pokaždé někdo ukradl a vařiče na pokojích být nemohly (jen společný vařič v kuchyňce na patře), protože se vždycky našel nějaký zapomětlivý nebo ožralý blb, který na hrnec na plotýnce zapomněl, z něho se vyvařila všechna voda a hrnec se pak rozžhavil (nebezpečí požáru). Jenže to vše bylo v dobách, kdy mikrovlnky nebyly tuctovka a o indukci se lidem ani nezdálo, takže třeba jsou dnes pravidla v Ubytovacím řádu Správy kolejí volnější.

Dnes bych si také dovlekl na pokoj i nějakou menší ledničku a rychlovarnou konvici (a třeba i elektrickou remosku a jiné uzavřené elektr.kuchyňské přístroje, které chceš používat), pokud by to bylo povolené. U nás to nešlo. Prý na to nebylo dimenzované elektr.vedení a i ty malé ledničky byly tenkrát stejně ještě pořád drahé.

Každá kolej je ale jiná. Některé jsou nové, nebo renovované nebo mají volnější řád. Musíš se podívat na stránky své univerzity a nebo fakulty, na kterou kolej tě nejpravděpodobněji přidělí.

lmgify

> vařiče na pokojích být nemohly (jen společný vařič v kuchyňce na patře)

Vzpomněl jsem si toto video. Jak je vidět, žhavící kuchyňské spotřebiče nejsou problém jen na českých VŠ kolejích. *smich*

jhgfd
hodnocení

0x

O jaké město se jedná? Jídlo v menze, ale v zhledem k vaší intolerancí, to asi nebude možné tam moc chodit, no na kolejích je možné obvykle vařit ve společné kuchyňce, mělo by byt možné aji mět vlastní lednicu na pokoju, v zimě to můžete dat za okno na parapet. Ve školách taky často bývají respiria s mikrovlnkou.

awis
hodnocení

0x
Záleží, na jaké budeš škole a koleji, většina škol má k dispozici několik budov kolejí. A ty jednotlivé koleje se od sebe můžou (spíš budou, počítej s tím) lišit v závislosti na tom, kolik peněz si můžeš dovolit za bydlení utratit. Můžeš bydlet na pokoji, který bude sice levnější, ale budeš mít kuchyni a možná i ledničku pro celý patro (nebo můžete mít na pokoji ledničku, ale kuchyň společnou, to fakt záleží), nebo si připlatíš a budeš sdílet sociálku a kuchyni jenom s vedlejším pokojem. Omrkni si předem jak je to s kolejemi kam budeš nastupovat. A co si tam budeš vařit je každýmu jedno, jenom po sobě větrej a uklízej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]