Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test IT gramotnosti

Od: terezajedineta odpovědí: 17 změna:

Ahojky, právě jsem dokončila test k počítačové gramotnosti. Vybírám z testu ty otázky, kde jsem chybovala a předkládám k Vašemu víkendovému luštění :D Pokud vás napadnou odpovědi k něčemu z toho, budu ráda (případně zdůvodnění). Správná odpověď k dispozici od autorů testu bohužel není. Nejde se poučit.

doplněno 23.04.23 11:19:

citelne obrazky

Test IT gramotnosti
Test IT gramotnosti #2
Test IT gramotnosti #3

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Já teda nevím ale říkat tomuto test IT gramotnosti mi přijde jako hodně přestřelené. Je absolutní krávovina měřit IT gramostnost pomocí znalosti specifických programů. To není IT gramostnost to je znalost GoogleDocs, Outlook, Vektorového editoru. To by se dalo nějak omluvit kdyby cílem testu bylo si všechny tyhle věci vyhledat a zjistit ale pokud je už máš vědět tak je hodně blbý nápad chtít znalosti kontrétních programů. Pokud jde o IT gramotnost, mělo by to obsahovat obecné otázky.

Jinak:
1) ten odkaz se mi nechce přepisovat a i tak bych outlook neotevíral
2) Instagram po mě chce přihlášení, nemám účet. Taky by mě zajímalo jak často tu odpověď aktualizují.
3) a=pravda, b=nepravda, c=nepravda, d=(asi chtějí slyšet)pravda. Zrovna u toho d bych dal nepravda a šel se hádat s autorem že to nemůže vědět.
4) Netuším, nikdy jsem nepoužíval GoogleDocs, ale pravděpodobně chtějí C
5) a=pravda? jako šlo by to tak udělat když to pak roztáhneme, díky tomu slovu upravit by mohla být jako odpověď úplně cokoliv. b=pravda? já mám minimální zkušenosti s vektorem ale myslím že by to šlo udělat oběma způsoby. c=pravda

Dnes IT gramotnost není umět zapnout počítač, jak bylo před 15 lety v kroužku pro důchodce.

Dej tomu pár let a zase bude

hodnocení

5x
Nikdy by mne nenapadlo dělat si pro sebe nějaký test, kde si nemůžu ověřit správnou odpověď. Mimochodem - jen namátkou - chci tady vidět sebemrskače, který bude opisovat ten link Jackova kalendáře, aby ti dal relevantní odpověď :) :) A vůbec - celkově mi ten test připadá, jako famózní kravina(ještě hodně slušně řečeno).
sasa*

Pravda-pravdoucí.Test bych si možná i udělal, ale nevidím otázky ani s brýlemi. Gramotnost? Jak u koho..

terezajedineta
hodnocení

Opomenula jsem link :D Zde je, opsala jsem a funguje :D

outlook.live.com/...

Zkuste něco vyluštit :D

Brýle nepotřebujete. Otázky jsou ve větší variantě o kousek níže.

Nic ve zlém, neuraž se. Ale proč dělat naprosto stupidní test?
terezajedineta
hodnocení

Libore, test akreditovaný, akceptovaný MŠMT by nějakou váhu mít měl :) Kdyby ne, tak co? Kolik lidi traví na křížovkách a různých hlavolamech.. Ztráta času? Možná, ale co vlastně není? Každý tráví volný čas, jak mu libo. Někdo na poradte.cz nekdo na testech a někdo na obojím.. :D

inspa*

Také nechápu co má tahle kravina společného s IT gramotností.

Nevím, co je mšmt. Nějaká neziskovka? Trafika pro nýmandy? Protože takto na mne ten test působí.

@libor007 je to ještě mnohem horší - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Tak to je školství pěkně v péru...
ml

Hlavně otázky by měly být adekvátní tomu, co se učí. Pokud by to byl test na zakončení nějakého kurzu, kde se učí utlouk, facebook, instagram a co to tam ještě bylo, asi by to vylo v pořádku. Ale považovat za projev počítačové gramotnosti vědět jak se v určité situaci chová určitý počítačový program (jiný se může chovat úplně jinak) mi nepřijde jako adekvátní do takového testu. Mířím hlavně na tu otázku ohledně těch komentářů (v jiných programech se to nazývá třeba poznámky recenzentů) k dokumentu. To jsou věci, které spousta lidí ani nikdy nepoužije (osobně radši používám poznámky v textu jinou barvou, pracuje se s tím lépe) a je nesmysl ptát se na takové podrobnoti.

Je otázku, co nazývat počítačovou gramotností (a možná naopak co negramotností) a hlavně jestli to lze ověřit nějakým takovým testem. Je počítačově negramotný člověk, který se živí programováním, ale přitom nemá takové vymoženosti jako utlouk, mord, fakebook... (Měl jsem kolegu, který kupříkladu dělal všechno v matlabu (na můj vkus mnohdy až příliš hrubou silou) včetně prohlížení fotek, neznal excel, neznal irfanview nepořeboval to.) No jistě že neni a přitom by takový test možná ani neudělal.

hodnocení

4x

Jsem ex-ajťák a otázky co jsem na těch miniaturách rozluštil bych nedal. Podle mne jsou to závěrečné otázky na nějaký pochybný seminář, o užitečnosti mám silné pochybnosti.

Nebuď slušnej.Řekni, za co to stojí...

terezajedineta
hodnocení

Jak je to s tím Instagramem? Taky nemám účet :(

popper

A já nemám trenky.

A co s tím? Trenky si můžu obléknout, a účet na ji 100 g vytvořit, během asi tak 15 sekund.

k čemu vám je ten test? MŠMT chce vyrobit poslušné hloupoučké ovečky-zaměstnance, vzpomeňte si na to, až půjdeš žádat o práci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]