Nejste přihlášen/a.
Ahojky, právě jsem dokončila test k počítačové gramotnosti. Vybírám z testu ty otázky, kde jsem chybovala a předkládám k Vašemu víkendovému luštění :D Pokud vás napadnou odpovědi k něčemu z toho, budu ráda (případně zdůvodnění). Správná odpověď k dispozici od autorů testu bohužel není. Nejde se poučit.
citelne obrazky
Já teda nevím ale říkat tomuto test IT gramotnosti mi přijde jako hodně přestřelené. Je absolutní krávovina měřit IT gramostnost pomocí znalosti specifických programů. To není IT gramostnost to je znalost GoogleDocs, Outlook, Vektorového editoru. To by se dalo nějak omluvit kdyby cílem testu bylo si všechny tyhle věci vyhledat a zjistit ale pokud je už máš vědět tak je hodně blbý nápad chtít znalosti kontrétních programů. Pokud jde o IT gramotnost, mělo by to obsahovat obecné otázky.
Jinak:
1) ten odkaz se mi nechce přepisovat a i tak bych outlook neotevíral
2) Instagram po mě chce přihlášení, nemám účet. Taky by mě zajímalo jak často tu odpověď aktualizují.
3) a=pravda, b=nepravda, c=nepravda, d=(asi chtějí slyšet)pravda. Zrovna u toho d bych dal nepravda a šel se hádat s autorem že to nemůže vědět.
4) Netuším, nikdy jsem nepoužíval GoogleDocs, ale pravděpodobně chtějí C
5) a=pravda? jako šlo by to tak udělat když to pak roztáhneme, díky tomu slovu upravit by mohla být jako odpověď úplně cokoliv. b=pravda? já mám minimální zkušenosti s vektorem ale myslím že by to šlo udělat oběma způsoby. c=pravda
Pravda-pravdoucí.Test bych si možná i udělal, ale nevidím otázky ani s brýlemi. Gramotnost? Jak u koho..
Opomenula jsem link :D Zde je, opsala jsem a funguje :D
Zkuste něco vyluštit :D
Brýle nepotřebujete. Otázky jsou ve větší variantě o kousek níže.
Libore, test akreditovaný, akceptovaný MŠMT by nějakou váhu mít měl Kdyby ne, tak co? Kolik lidi traví na křížovkách a různých hlavolamech.. Ztráta času? Možná, ale co vlastně není? Každý tráví volný čas, jak mu libo. Někdo na poradte.cz nekdo na testech a někdo na obojím.. :D
Hlavně otázky by měly být adekvátní tomu, co se učí. Pokud by to byl test na zakončení nějakého kurzu, kde se učí utlouk, facebook, instagram a co to tam ještě bylo, asi by to vylo v pořádku. Ale považovat za projev počítačové gramotnosti vědět jak se v určité situaci chová určitý počítačový program (jiný se může chovat úplně jinak) mi nepřijde jako adekvátní do takového testu. Mířím hlavně na tu otázku ohledně těch komentářů (v jiných programech se to nazývá třeba poznámky recenzentů) k dokumentu. To jsou věci, které spousta lidí ani nikdy nepoužije (osobně radši používám poznámky v textu jinou barvou, pracuje se s tím lépe) a je nesmysl ptát se na takové podrobnoti.
Je otázku, co nazývat počítačovou gramotností (a možná naopak co negramotností) a hlavně jestli to lze ověřit nějakým takovým testem. Je počítačově negramotný člověk, který se živí programováním, ale přitom nemá takové vymoženosti jako utlouk, mord, fakebook... (Měl jsem kolegu, který kupříkladu dělal všechno v matlabu (na můj vkus mnohdy až příliš hrubou silou) včetně prohlížení fotek, neznal excel, neznal irfanview nepořeboval to.) No jistě že neni a přitom by takový test možná ani neudělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.