Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fosforečnan boritý

Od: dodopolasek® odpovědí: 3 změna:

Prosím o radu vedoucí k pochopení vzorce jedné ze solí, a to konkrétně fosforečnanu boritého. Vím, že se vychází z kyseliny, v tomto případě forforečné, kdy prvky HPO doplním oxidačními čísly. H má obvykle 1, Fosfor podle koncovky fosforEČNÁ 5 a kyslík -2. Součtu H a F v celkové hodnotě 6 bych přidal za kyslík 3 a vyšlo mi HPO3. PAk by sůl byla z prvků BrPO a oxidační čísla Br (itý) 3, kyselinový aniont (PO3) -1 (P podle koncovky -ečná 5 a kyslík -2*3) a tedy Br(PO3)3.

A ejhle, nepravda. Už ta kyselina je nečekaně H3PO4. Proč, jak to poznat, jak to zdůvodnit? A nebo si to jen pamatovat (což je cesta, kterou mám hodně nerad, protože paměť je narozdíl od logiky omezena)? JAktože ta mrcha není TRI HYDRO FOSFOREČNÁ? A páchá nějakou podobnou mentální neplechu ještě nějaká kyselina?

doplněno 22.04.23 10:36:

Samozřejmě má být B a ne Br.

Fosforečnan boritý

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

1x

V názvosloví ve značkách prvků si pleteš dle mne Br - Brom a Bor - B !

hodnocení

Jj, to jsem tady při psaní otázky spletl. Díky za upozornění, byl jsem asi příliš zaujat problémem a pozornost už není co bývala ;).

hodnocení

0x

Ten úplně přesný název by v tomto případě byla kyselina trihydrogenfosforečná. Existuje cyklická kyselina fosforečná se základní stavební jednotkou HPO3 - kyselina cyklo - fostorečná, tedy kyselina trihydrogen- cyklofosforečna by byla (HPO3)3 nebo H3P3O9. A aby se to nepletlo, existuje i kyselina trifosforečna H5P3O10. Prostě u některých prvků je situace složitá a nejčastější formu udává zjednodušený zápis. Tak u toho křemičitanu vedle H2SiO3 existují i H4SiO4 a H6SiO5. Navíc složitější kyseliny se nemusí lišit počtem vodíků. Tak kyselina dihydrogensírovgá je přesný název kyseliny sírové H2SO4 a kyselina disírová je H2SO7. Proč se to děje, se dovíš při pokročilém studiu chemie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]