Je možné studovat střední školu na Slovensku, když jsem Čech?
Od:fybridodpovědí:3změna:
Zdravím, z jistého důvodu mě velice zaujala jedna střední škola na Slovensku, ale bohužel jsem nikde na jejich webových stránkách nenašel informaci o možnostech studia pro cizince – mě jako Čecha. Než je budu kontaktovat s žádostí o informace, myslím si že by nebylo na škodu se pozeptat tady. Zajímá mě hlavně jak by probíhaly přijímací zkoušky, případně potom maturita a jak by to bylo s uznáním maturitní zkoušky v České republice. Děkuji.
Možné to je, v ČR studuje Slováků mnoho. Na Slovensku Čechů už tolik ne. Přijímací zkoušky budou probíhat tak, jak si určí škola. Pokud budou ústní nebo otevřené písemné otázky, tak můžete používat češtinu. Forma maturity bude taková, jakou mají na Slovensku. Maturitní zkoušku vám normálně uznají. Jednak je ČR signatářem dohody o uznávání studia na evropských školách a jednak má i se Slovenskem smlouvu o rovnocenném uznávání dosaženého vzdělání v obou zemích. Neměl by v tom pro vás být žádný háček, kromě toho, že budete dojíždět na Slovensko. Je to úplně stejné, jako kdybyste studoval tady. V podstatě je pouze otázka, zdali je ta škola tak bombová a tak výjimečná, že se vám tam vyplatí dojíždět nebo se tam dočasně přestěhovat a že budete mít celou SŠ výuku ve slovenštině.
Možné to je, jen výuka bude probíhat ve slovenštině a přijímací na rozhodnutí vedení školy (doporučuji telefonicky zavolat nebo napsat email a zeptat se přímo tam) zas je otázkou zdali je ta škola až tak výjimečná než ty v ČR a vyplatí se Vám tam dojíždět. Navíc ČR a SK má smlouvu o uznání rovnocennosti vzdělání. Být vámi zkusil bych nejdříve nějakou SŠ v ČR a až následně nějakou VŠ v zahraničí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.