Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praxe mimo školu

Od: petrr odpovědí: 7 změna:

Dobrý den jsem v prvním ročníku na oboru automechanik mám brigádu už teď jako automechanik a od druhého ročníku bych chtěl místo praxí být u svého automechanika kde mám i teď brigádu on by s tím problém neměl zároveň mě tam potřebuje a hodím se mu problém je že jsem slyšel od vyšších ročníku že ten mistr kterého budu mít v druháku na praxe mimo školu moc nepouští a chtěl bych se zeptat jestli mě pustit musí nebo jestli je to na něm protože představa že další rok budu na praxích ve škole kde se nic nenaučím a zadarmo místo toho abych pracoval naučil se a ještě měl peníze mě děsí

To je vše díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

0x

To my nevíme. Zeptej se ve škole a budeš to vědět hned.Nevím, dříve musel mít mistr odborné zkoušky,aby tě mohl vést dle požadavku školy a se školou spolupracovat. Jinak by si mohl u výučních zkoušek říct jooo to jsme s mým panem mistrem nebrali, to neznám apod.

petrr
hodnocení

To je pravda to mě vůbec nenapadlo

lmgify
hodnocení

0x

Firmy, kde probíhají odborné praxe učňů, musí být licencované ( zákon).

Nevím, jakou konkrétní "praxi"máš na mysli.

Neplácejte nesmysly. Firmy, kde učňové vykonávají praxi žádnou licenci mít rozhodně nemusí. Praxe je taková, že škola může (ale také nemusí) studentovi povolit praxi na externím pracovišti mimo školu. Student akorát potřebuje nějaký doklad, že tam opravdu dochází. Za tuto praxi mu může být vyplácena i odměna, dle pravidel konkrétního podniku. Ale klidně tou firmou může být i soukromník, který má IČO. Tedy opravdu žádná licence není potřeba.

Ještě bych chtěl doplnit, že kladné rozhodnutí školy o možnosti studentské praxe mimo školu je ovlivněna jeho prospěchem a chováním.

lmgify

Vycházel jsem z citovaného zákona:

[P]raktické vyučování se člení na odborný výcvik, cvičení, učební praxi a odbornou [...] praxi ...

Praktické vyučování se uskutečňuje [...] na pracovištích fyzických [...] osob, které mají oprávnění k činnosti související s daným oborem vzdělání a uzavřely se školou smlouvu o obsahu a rozsahu praktického vyučování a podmínkách pro jeho konání.

To ano, podnik musí mít stejnou nebo podobnou činnost, která souvisí se studovaným oborem. Tzn. např. instalatér nemůže jít na externí praxi do firmy, která opravuje automobily apod.

lmgify

A co to "... a uzavřely se školou smlouvu ..."? ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]