Nejste přihlášen/a.
Rozdělte krychli o hraně 8 cm na menší shodné krychličky tak, aby součet jejich povrchů byl pětkrát větší než povrch původní krychle. jaký bude objem malé krychle a kolik cm bude měřit hrana? jak to mám spočít prosím? děkuju
Anonymu je to asi celkem jedno, že se mu tady počítá příklad. Mne spíš zaujalo zda ta větší celková plocha malých krychliček je nějak závislá na počtu těchto krychliček. A závislost existuje. Plocha se tolikrát zvětší na kolik řezů +1 by jsme rozřezali hranu větší krychle, to jest zvětší se tolikrát, kolik menších krychliček je na jedné hraně.
V našem případě se měla zvětšit 5x, takže těch krychliček na hraně musí být také 5, to jest 4 řezy v jedné ose.
"y" a "Py" = hrana a plocha větší krychle
"x" a "Px" = hrana a plocha menší krychle
"n" a "k" = počet menších krychlí a koeficient zvětšení celkových ploch menších krychlí
Py = 6y² Px = 6x² n³ x = y/n x² = y²/n²
k = Px/Py = 6x²n³/6y² = (6(y²/n²)n³)/6y² = n
Takže k = n
doplněno 24.02.11 10:46:A ty smajlíky to je pravá závorka
doplněno 24.02.11 10:48:Lépe řečeno
"x" a "Px" = hrana menší krychle a plocha všech menších krychlí
Do teď jsem si myslel, jak úžasně se v některých jinách použitích zvyšuje absorpční plocha, ovšem na základě mého předešlého výpočtu zjišťuji, byť rozřezat dlažební kostku na milimetrové kostičky , prakticky písek, tak počet kostiček bude sice milion, ale plocha se zvětší jenom stokrát.
Každou stěnou provedeš 4 řezy a dostaneš tedy 5 kostiček na každé hraně, celkem 5 x 5 x 5 = 125 kostiček.
Plocha původní kostky = 8 x 8 x 6 = 384, má být 5 x větší, tedy 1920 cm2
Malé kostičky: 1.6 x 1.6 x 6 x 125 = 1920
doplněno 23.02.11 19:23:Jinak je to řešení této rovnice:
8 * 8 * 6 * 5 = (8 / Y) * (8 / Y) * 6 * Y * Y * Y
y = počet kostek na hraně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.