Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita 3. pokus - nezvládnuto

Od: jkimca odpovědí: 14 změna:

Ahoj,
nezvládl jsem maturitu na 3. pokus, konkrétně Český jazyk SLOH.
Víte prosím někdo co mě teď čeká? Existuje varianta, že mě vezmou do školy na 1 rok a potom budu mít zase 3 pokusy na ČJ SLOH? Nebo musím opakovat celou maturitu?
Uznávají se všechny předměty?
Víte prosím někdo přesné možnosti?
Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím,

ptáte se, co máte nyní dělat. Možností je asi několik. Pokud skutečně nemáte už žádné další pokusy, tak buď máte možnost studia už zanechat a najít si nějakou práci, jít normálně do zaměstnání. Se základním vzděláním. Případně se přihlaste na nějaký učební obor. Předpokládám, že studium financují rodiče, tak musíte taky dát na jejich doporučení.

Pokud chcete ve studiu pokračovat, tak asi je možnost přijetí opět do posledního ročníku. Je ale otázka, zda půjdete prostě na dané škole jen o ročník níže, nebo byste musel jít na jinou školu. Já si u nás na škole pamatuji, že někdo musel jít na jinou školu do toho čtvrťáku, protože tam byl nějaký problém, netuším nyní přesně jaký (akreditace oboru, ŠVP či tak něco, prostě to nešlo).

Dále nevím, jestli je nějaká možnost odvolání, pokud ano, můžete si nechat tu práci někým přezkoumat, zda si na vás někdo třeba nezasedl. Poptejte tuto možnost. Informujte se v první řadě u třídního učitele, který vám dá další info. Případně budete muset vše pořešit s ředitelem školy.

Musíte ale taky reálně zvážit své možnosti, zda si myslíte, že ten sloh opravdu dáte, či ne či v čem máte konkrétně problémy. Sehnat si doučování. Mně tedy sloh z češtiny, pochopil bych z cizího jazyka, těžký nepřijde, ale pokud jste jinak zvládal didaktický test (který mi tedy přijde mnohem těžší než slohovka...) a myslíte si, že zvládáte i ústní, tak to asi zkuste...

Jinak každá škola má trochu jiné podmínky, tak se budete muset informovat stejně u vás na škole. Nikdo nevíme, na jakou školu chodíte a jaké ta má podmínky. Uznání předmětů je určitě možné, ale jak říkám, musíte si to zjistit u vás ve škole. Jinak pro uznání předmětů je určitě taky nějaká lhůta. Pokud jste byl ve škole před pěty lety, možná budete mít smůlu. Jinak tedy moc nechápu, proč nedostudujete normálně nebo co jste v mezidobí dělal. Není moc obvyklé, že někdo nedá maturitu a po pěti letech si vzpomene, že by ji jakoby chtěl, není to ani moc fér k vašim spolužákům, kteří poctivě do školy chodili a denně se připravovali.

artas*
Tím uznáním předmětů máte na mysli uznání předmětů vyučujících během školního roku nebo máte na mysli uznání maturitních předmětů (tedy budou mu uznané konkrétní úspěšné zkoušky)?

hodnocení

2x

Pokud nezvládnete maturitu ani na třetí pokus, je asi načase pokusů o maturitu zanechat.

Ovšem já mám prý na dnešní dobu extrémní názory...

Mládí vpřed! Na padesátý pokus to (možná) "dáte".

Třikrát a dost.
Jsem téhož názoru. Maturita není povinná, dá se v pohodě žít i bez ní.

hodnocení

1x
Pokud to nedáte ani na třetí pokus, tak buď maturitu nebudete mít, pouze ukončenou střední školu, nebo si požádate o přijetí do školy, nejlépe do posledního ročníku, který si zopakujete, a pak máte další tři pokusy. Ale pokud jste nedal sloh tak pochybují, že se to za ten rok spraví..

jkimca
hodnocení

Tohle čtu všude. Potřeboval bych realnou odpověď :D.
Nevím jestli se mi uznají jakoby všechny předměty co jsem splnil..
Jo maturita je easy, to vím až po tom co jsem jí nedal. Je trapná a lehká.
Ale jakmile se člověk na to ani nepodívá tak to asi nedá. A já se ani nepodíval..
1. pokus jsem dělal před pěti lety a teď jsem to zkusil znovu, ale logicky když pět let nechodím do školy tak to asi nedám když se neučím..

tak obecně - pokud jste neudělal maturitu ani na třetí pokus, tak může zkusit požádat o opakování ročníku ať už na vaší škole, nebo na jiné škole se stejným zaměřením. ředitel školy vám ale nemusí vyhovět. v případě přestupu na jinou školu mohou být podmínkou přijetí i rozdílové zkoušky ze všech předmětů. pokud by vyhověl, tak skládáte maturitu celou znova, tedy veškeré zkoušky. ovšem pokud máte od studia už pět let, tak nevím, jestli vám předchozí studium bude uznáno, aby vás nechali opakovat jenom poslední ročník. přeci jenom od posledního stdia uběhla už hodně dlouhá doba.

lmgify

> může zkusit požádat o opakování ročníku

Nemůže. Čtvrtý ročník úspěšně ukončil. Neudělal až následnou maturitní zkoušku.

okolik

Včera jsem náhodně vyslechla rozhovor dívky typu Emo a mladíka. Oba silně kritizovali přístup profesora k hodnocení. Nakonec slečna i pravdu pověděla - fixlovala jsem jen jak jsem mohla a mám za 4.

Jistě hodnocení odpovídalo znalostem.*alene*

lmgify

> Nevím jestli se mi uznají jakoby všechny předměty co jsem splnil ...

Podáš si přihlášku na stejné nebo podobné škole pro přijetí na vyššího ročníku (tedy ne do prváku). Ředitel školy rozhodne, jestli budeš muset nějakou vstupní zkoušku a do jakého ročníku tě přijme.

Protože ředitelovo rozhodnutí je čistě osobní, tak když se ti nelíbí, můžeš zkusit ředitele jiné podobné školy (podej si přihlášku včas!). Tento jiný ředitel třeba nebude vyžadovat vstupní test a přijme tě třeba přímo do čtvrťáku.

lmgify - může, taky mi dítě opakovalo maturitu, tak jsem se zajímala o další možnosti (jako sama pro sebe, ne, že by mé dospělé dítě stálo o mé rady). ono to asi není přímo opakování, ale spíš nové studium s přijetím rovnou do čtvrtého ročníku, nicméně v praxi jde stále o studium jenom toho jednoho posledního roku. každopádně tak jako tak se to musí dohodnout s ředitelem školy, pokud by byl pro, tak by pravděpodobně sám navedl na správnou formulaci žádosti, aby mohl rovnou rozhodnout a proces se zbytečně neprodlužoval opravami.

lmgify

Ano, není to opakování ročníku (ten lze opakovat jen při propadnutí, což není tento případ, protože 4.ročník úspěšně ukončil), ale jedná se o úplně nové přijetí ke studiu do vyššího ročníku (ideálně samozřejmě přímo do 4.ročníku, ale nárok na to není). Rozdíl je v tom, že k tomu novému přijetí se může hlásit do libovolné školy (a dokonce i oboru), kdežto opakování ročníku je ve stejné škole, oboru a ročníku (teoreticky lze zažádat o přestup na jinou školu nebo obor, ale nemyslím, že by to kdy někdo udělal).

Zdroj: Školský zákon

hodnocení

0x

Domluvte se s ředitelem, ten Vám řekne co dál.. Asi bude potřeba nové přijetí do školy a opakování ročníku.

To, že očekáváte při opakování ročníku opět 3 pokusy kvůli nezvládnutému slohu, ani nechci komentovat. *zed*

lmgify
hodnocení

0x

> budu mít zase 3 pokusy na ČJ SLOH? Nebo musím opakovat celou maturitu?

Budeš muset dělat celou maturitu znovu.

Opakování pouze nesloženého předmětu se vztahuje jen na ten rámec 3 pokusů, respektive těch 2 opravných termínů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]