Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat objem tělesa?

Od: matematika odpovědí: 25 změna:
Dobrý den, prosím neporadil byste mi někdo s tímto příkladem? Zadání zni: Vypočítejte objem tělesa, který vznikne rotací části roviny ohraničené křivkami
y=2-x
x=0
y=1
okolo osy x
Zkoušela jsem si to načrtnout, ale nevidím v tom žádné těleso... neporadil byste mi prosím někdo? Děkuji moc za pomoc :)

Jak vypočítat objem tělesa?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

1x

Na tom grafu ti ty tři přímky ohraničují malý trojúhelník (má strany 1, 1, odmocnina ze 2).

No a tento trojúhelník necháš rotovat kolem osy x a vytvoří ti těleso.

matematika
hodnocení

Takže to bude trojboký hranol?

riva

Rotací trojúhelníku okolo osy ležící mimo něj zajisté nevznikne trojboký hranol. Počítá se to obvykle integrací, ale pokud se integrály ještě neberou, tak se toto jednoduché těleso vzniklé rotací rozdělí na několik jednodušších a z nich se to poskládá. Tady jde třeba objem komolého kužele a od něj odečíst válec (tu "díru" uprostřed).

matematika
hodnocení

Tady vkládám otočenou fotku :)
Jak vypočítat objem tělesa? #2

matij
hodnocení

0x

Jo, těleso vznikne otáčením, ale.. nemá tam být z=1?

matematika
hodnocení

V zadání je napsané, že y=1...

mathew

No tak je to zadání špatně. I to se stává.

Co je to za nesmysl, z=1? Zadání je samozřejmě dobře.

mathew
hodnocení

0x

Až přijdu na to jak se počítá objem v dvojrozměrném prostoru tak ti klidně poradím. Nejdříve si teda, ale asi zajdu pro Nobelovku.

matij

Asi i já, tak se ptám- nemáš třetí rozměr..-nezapomínej, že je apríl...

matematika
hodnocení

Nejspíše tam má být tedy asi doopravdy z=1, prekreslila jsem to tedy znovu... nebude to hranol? Děkuji moc za rady
Jak vypočítat objem tělesa? #3
ss

Co mas furt s hranolem? Rotaci prece vznika kruhovy pudorys

sas
hodnocení

0x

No nevim,když nechám rotovat v ose x jestli to nebude kužel...,že ti strana trjúhelníku opíše kružnici v ose x, nebo se mýlím?

Jedna ze stran (ta svislá) opíše kruh.
Sorry jen jedna; ta druhá mezikruží.

hodnocení

0x
Rotační těleso bude samozřejmě kužel. Takže integracemi bylajít kanonem na mouchu
doplněno 02.04.23 00:31: Pardon, komolý kužel
doplněno 02.04.23 00:31: Pardon, komolý kužel

hodnocení

0x
Obrazec omezený danými křivkami je trojúhelník s vrcholy [0;1], [0;2] a [1;1].
Rotací nevznikne kužel (sorry), ale komolý kužel s vyňatým válcem. Stačí to takhle?
lmgify

Konečně to někdo popsal správně.

Objem je tedy:

V = π.∫01 f2 - g2 dx

kde f(x) = 2-x

a

g(x) = 1 (viz zadání y=1)

V = π.∫01 (2-x)2 - 12 dx = π.∫01 3 - 4x + x2 dx = π.[3x - 2x2 + x3/3]01 = π.(3-2+1/3) = 4π/3

Snad jsem někde neudělal chybu.

lmgify

Náčrtek zadání

Jak vypočítat objem tělesa? #4
matematika

Děkuji moc, pomohl jste mi :)

lmgify

Jen pro úplnost přidám i to znázornění rotace pro ty, kteří si to nedovedou představit.

Jak vypočítat objem tělesa? #5

sas
hodnocení

0x

I já děkuji za vysvětlení. Deskriptiva a představivost u mne se limitně blíží 0, ale kružnice tam je.

hodnocení

0x
A existuje na to i vzorec:
Konkrétní případy výpočtu objemu rotačního tělesa
1_ en.wikipedia.org/...
2_ en.wikipedia.org/...
jednička je integrace přes mezikruží - známe y(r)
dvojka je integrace přes podstavy - známe r(y)
ony sice jdou převés mezi sebou(pokud jde o monotóní funkci )- ne vždy to jde a musí se integrovat jedním způsobem
Obecněji zde:
en.wikipedia.org/...

hodnocení

0x

@lmgify spočtal výsledek (dobře a bezchybně)metodami integrálního počtu, když použil vzorec provýpočet objemu rotačníhotělesa.

Máme ovšem co do činění s elementárními telěsy a tak bych uvedl výpočet pomocí vzorečků elementární geometrie.

Náš komolý kžel vznikne tak, že od rotačníhokužele s poloměrem základny 2 a výškou 2 odřízneme kužel se základnou o poloměru 1 a výškou 1. no a vyňatý válec má výšku 1 a poloměr1. Vlastní výpočet (který ponechám laskavému štenáři) potvrdíkiolegův integrální výpočet.

lmgify

Pěkné vysvětlení výpočtu bez použití integrálního počtu. *palec*

Pokud by to snad někdo byl líný počítat, tak tady to je:

V = (1/3).π.r12.h1 - (1/3).π.r22.h2 - π.r22.(h1-h2)

V = (1/3).π.22.2 - (1/3).π.12.1 - π.12.(2-1)

V = (8/3).π - (1/3).π - π

V = (4/3).π

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]