Nejste přihlášen/a.
Podle mě je to v pořádku, teď se jen zbavit těch absolutních hodnot. Tím zmizí i imaginární jednotka. Podle mě pro reálné x platí |xj|=|x| doufám, že se nepletu.
Dvojky se dají vysunout ven, absolutní hodnota dvojnásobného čísla je dvojnásobná (platí to s libovolným násobkem možná vyjma nuly).
No a tím vznikne konečný tvar |a|=|b| ze kterého asi bube potřeba zvažovat možnosti.
Tipuju, ale chce to ověřit úvahou, že řešením je a=±b případně obráceně b=±a .
Děkuju za upřesnění. Já jsem si pamatoval, že tam je nějaký zádrhel, jen jsem byl líný vzpomínat a myslet. Tady to je naštěstí konstanta, ale pokud by to byl parametr nebo neznámá, je potřeba to vzít v úvahu.
Ještě jsem si uvědomil, že jsem zapomněl nakonec přejít od substituce k původní proměnné (nikdo se neptal na a nebo b neznámou bylo z). Ono už to asi není akutní, předpokládám, že úkol je odevzdaný, ale pokud ne, tak nezapomenout nakonec napsat, že řešením je z=a+bj kde a=±b a b je libovolné reálné číslo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.