Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr povinné četby na maturitu z ČJ

Od: knihomol odpovědí: 3 změna:

Zdravím, jsem ve druháku a pomalu se chci začít připravovat na maturitu. Našel jsem seznam povinné četby pro náš rok (2021/22) a vybral si první část knih. Tímto bych vás chtěl poprosit o zpětnou vazbu a názor na můj výběr, popřípadě poradit či nějaké knihy doporučit. Čtenář zrovna nejsem, tak si nejsem jistý, zda je můj výběr dobrý. Nechci si zbytečně vybrat knihy těžké na zpracování. V příloze je stará fotka seznamu, nemám to jako soubor. Děkuji moc.

Literatura do konce 18. století (minimálně 2)

William Shakespeare - Romeo a Julie (překlad - M. Hilský)

Daniel Defoe - Robinson Crusoe (překlad - L. Poslušná)

Moliére - Lakomec (překlad - V. Mikeš)

Literatura 19. století (minimálně 3)

Světová:

Michail Fjodorovič Dostojevskij - Zločin a trest (překlad - S. Minařík)

Nikolaj Vasiljevič Gogol - Revizor (překlad - Z. Mahler)

Edgar Allan Poe - Havran (překlad - V. Nevzal)

Česká:

Karel Hynek Mácha - Máj

Jan Neruda - Povídky malostranské

Viktor Dyk - Krysař

Výběr povinné četby na maturitu z ČJ
Výběr povinné četby na maturitu z ČJ #2
Výběr povinné četby na maturitu z ČJ #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenarka
hodnocení

3x

Moje doporučení: do konce 18. století: Lakomec (a obecně lidi hodně k maturotě čtou Shakespeara, ale Lakomec je super, toho určitě ber), 19. století - světová literatura: Kulička, Zločin a trest, Revizor, Havran, oblíbení jsou i Otec Goriot a Paní Bovaryová, 19. století - česká literatura: Krysař je výborný, Povídky malostranské jsou taky supr čupr, oblíbený jsou k maturitě Máj a Kytice, literatura 20. + 21. století - oblíbený je Velký Gatsby, mrkni na něj, Malý princ je klasika, to samý Farma zvířat, Vejce a já se mi moc líbilo - příběh ženy, která oddá svůj život slepicím na farmě, milé čtení. 20. + 21. česká literatura - Povídky z jedné kapsy jsou super, Těžká hodina je poměrně "přístupná" poezie, Smrt krásných srnců je skvělá sbírka povídek, Blues pro bláznivou holku je úžasná sbírka, Druhé město je úlet, ale skvělý úlet. Z toho posledního oddílu zkus Psa baskervillského, ten ani není moc dlouhý.

lmgify

> Vejce a já [...] - příběh ženy, která oddá svůj život slepicím na farmě

Vidím tento popis velmi často. Realita je, že chovem slepic strávila 4 roky když jí bylo 20 let. Knihu napsala ve věku 37 let.

To jen pro upřesnění.

hodnocení

3x
Z 18. Století ti doporučuji lakomce téma a zápletka je dost napínavá už jen při čtení té knihy mohlo by tě to dost zaujmout. Co se týče postav tak těch tam taky není zrovna mnoho. Jakou druhou Romea a Julii. Shakespeare se čte docela dobře zas záleží jestli máš rád tragedia a samotného Shakespeare.
Ze světové. Určitě revizora a havrana tam se u toho můžeš krásně rozkecat nejen u samotné knihy, ale i o autorovi samotném. Případně si nastudovat i život těch autorů. Ikdyž Poe byl tak trošku "šílenec"
Z české bych ti doporučil všechny tři Každá má něco do sebe případně můžeš přečíst všechny tři a uvidíš, která ti bude víc příjemná. Já nejvíce z těch všech preferují Krysaře. O tom se taktéž dá dost rozkecat a postav tam taky není mnoho. Případně zajít do divadla tam je to taky moc pěkné zpracované. Nedávno jsem byl na revizorovi a musím uznat, že to stálo za to. Máš víceméně výběr co si studenti často k maturitě čtou a vybírají

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]