Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Viennovy diagramy

Od: iveta* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřebovala bych jsem pomoci s jednou slovní úlohou, stačí mě jen nakopnout příkladem, zbytek si už vypočítám sama. Slovní úloha zní: V obchodě mají dva druhy sýru. Ze 153 zákazníků, kteří prošli během jedné hodiny obchodem, jich 65 koupilo 1.druh a 49 koupilo 2.druh. Těch, kteří koupili dva druhy byla pětina z těch, kteří zakoupili aspoň jeden druh sýrů. Kolik zákazníků koupili oba druhy, jeden druh a kolik jich nekoupilo žádný z uvedených sýrů?

Vyšlo mi, že oba koupilo 23 zákazníků a žádný 16. Ale výsledek u žádného je dle klíče špatně. Můžete mě někdo nakopnout sestavení stačí rovnice, ať si najdu chybu ( moje rovnice je: a+b+[(a+b+a)/5]+d=153). Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

Autor příspěvek smazal - měl spočítáno špatně.

doplněno 18.03.23 10:11:

Už jsem si chybu (asi) ujasnil.

---------------------------------------

p ... koupili první druh sýra

d ... koupili druhý druh sýra

b ... koupili oba druhy sýra

ž ... nekoupili žádný sýr

----------------------------------

1.rovnice: jen první + jen druhý + oba + žádný = 153

(p - b) + (d - b) + b + ž = 153

2.rovnice: "... koupili dva druhy byla pětina z těch, kteří zakoupili aspoň jeden druh sýrů", tedy oba druhy koupila pětina těch, kteří koupili jen první nebo jen druhý nebo oba druhy (!) (podle mě je to zadáno pěkně blbě, minimálně to slovní vyjádření *ee*)

b = [ (p - b) + (d - b) + b] / 5

5b = p+d-b

b = (p+d) / 6

b = (65+49) / 7

b = 19

Oba sýry si koupilo 19 lidí, jen první druh 65-19 = 46 lidí, jen druhý druh 49-19 = 30 lidí a žádný si nekoupilo 153-46-30-19 = 58 zákazníků.

doplněno 18.03.23 10:14:

> Vyšlo mi, že oba koupilo 23 zákazníků a žádný 16. Ale výsledek u žádného je dle klíče špatně.

Znamená to tedy, že výsledek, že oba druhy si zakoupilo 23 zákazníků, je správně? *co**poctar*

riva
hodnocení

2x

Zkontroloval bych si těch 23 zákazníků.

hodnocení

1x

Jenom logicky - když počítáte ty, kteří koupili oba druhy, vezmete 1/5 z 65 a 1/5 z 49. Ale tady se Vám ti lidi načtou duplicitně, protože je započítáváte z obou skupin, a jsou to pořád ti samí, kteří koupili 1. a zároveň 2. druh sýra. Těch 13 lidí (1/5 z 1. druhu) si koupilo i 2. druh, takže je nemůžete započítat znovu u 2. druhu do těch, kteří si koupili i 1. druh.

hodnocení

0x
Dobrý den. Přiznám se, že těm Vaším rovnicím moc nerozumím a už vůbec nevím, jak jste je řešila, nicméně k tomu že počet těch, co nekoupili nic, máte špatný, nepotřebuji klíč. Když 65 koupilo jeden sýr a 49 druhý tak něco koupilo maximálně 114 lidí a minimálně 39 odešlu s prázdnou
iveta*
Děkuji,já jsem totiž k nim počítala i ty oba druhy,asi pro to mi to nevychazelo.

hodnocení

0x
A k řešení: otázka má nadpis "Venovy diagramy", ale nijak je nevyuzívate proč? Vyšlo by vám že oba druhy koupilo 19 lidí. @inžinyrka upozorňuje na možná úskalí, ale další rádce to kompletně spočítal
iveta*
@Kartaginec já jsem to dle všeho to zadání pochopila jinak a neuvědomila si,že ten 1.& 2.syr si mohli koupit zároveň ... takže chybu jsem si podle @Inzenyrky opravila ... všem děkuji ... P.S.Vennovy diagramy jsem naposledy počítala pred více jak 15lety,tak jsem se do toho trošičku zamotala

Tak já jsem Vennovy diagramy letmo zahlédla někdy na gymplu, maturovala jsem 1978, takže asi za krála Klacka. Ale náš úžasný profesor matematiky do nás vtloukl smysl pro to, abychom porozuměli psanému textu a uvažovali logicky. Nikdy mu nepřestanu být vděčná za tu strašnou buzeraci. Milovala jsem ho.

hodnocení

0x
Tak ono ty Vennovy diagramy nejsou žádný zázrak, ale jen taková názorná ilustrace logických úvah a rozborů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]