Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou učebnici koupit na procvičování didakťáků k AJ

Od: bohunka odpovědí: 3 změna:

Zdravím, je tady někdo, kdo by mi doporučil, jakou si mám koupit knihu? Tento rok maturuji a nějak jsem zjistila, že jsem si špatně vybrala. Takže už musím maturovat z angličtiny. Nemám moc slovní zásobu, tak mám od začátku dubna zařízené doučování, abych se nějak zkusila rozmluvit, kvůli té ústní části. Doufám že ta nějak půjde, třeba na tu čtyřku.:) Co se týka didaktickeho testu, sháním takovou knížku, učebnici, ve které bude několik didaktáků. Nebo třeba jen smíchané různé úlohy, na kterých bych mohla trénovat + pár testů abych si to fakt prošla i s tím bodováním. Na internetu jsem si jich stáhla a udělala už pět. Pouze dva z toho jsem ale udělala tak, abych prošla. Jeden test je ten, který byl na podzim rok 2021. Ten druhý úspěšný je z jara řádného termínu rok 2021. Tudíž jsem dala jeden ,,podzimní,, ten by měl být prý lehčí, pak jsem dala ten z jara a měla jsem ještě lepší procenta a přišel mi snadnější. CHTĚLA BYCH MÍT ALE TESTY V PAPÍROVÉ PODOBĚ, tisknu si jen ty archy a zbytek dělám, čtu na PC, což mi moc nevyhovuje. Prosím nějaké doporučení, jakou knihu, učebnici koupit. PS - pokud v ní budou odpovědi nějak ještě ,,zdůvodněny,, je to ještě lepšíí. Děkuji a prosím o doporučení.:))

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vyu
hodnocení

0x
Zkus se zeptat přímo učitelky, ta bude mít možná přehled. Na internetu jsou volně ke stažení zadání zadání pro x let zpátky.
Jestli jsi dva měsíce(!) před maturitou zjistila, že anglicky ale moc neumíš, tak je to ale tvoje blbost. Lidi, co na to nemají, tak by prostě maturitu mít neměli a nazdar... Bez pardonu ti vůbec nepřeju, abys maturitu udělala. Ses měla vyučit, když na maturitu nemáš.

ml1
hodnocení

0x

Jak na didaktický test to nevím, ani nevím, co to vlastně je. Ale na učení angličtiny několik rad budu mít:

Pokud by šlo o gramatiku, osvědčil se mi "marfík" (Raymond Murphy, English gramar in use). Ale jen jeho letmé projití zabere určitě víc jak dva měsíce, a to nemluvim o pochopení. Na druhou stranu v maturitním ročníku to všechno určitě umíte, takže to bude spíš opakování. (Tuším, že na konci byly testy, které měly problematické části odhalit a ukázat na co se zaměřit. Já tehdy neuměl skoro nic, tak jsem to bral od začátku do konce.)

Ale se slovní zásobou je to horší, slovíčka prostě musíte pochytat (navíc slovíčka v angličtině mají rozličné významy, nelze se to šprtat jako v němčině typu "slepice, die Katze to je sice kočka, ale pokračujme..."). A to zase je dost těžké za dva měsíce. Tohle snad nechce ani tak učebnici, jako nějakého anglického mluvčího na pravidelný pokec. A možná si taky něco poslechnout a přečíst v angličtině. Ale když vzpomínám, kolik času jsem měl, nebo spíš neměl na střední škole před maturitou, tak dost pochybuju o proveditelnosti.

Za mého dětství se jazyky učily tak, že se šprtala (a zkoušela) slovíčka, plus nějaká gramatika a moc se nemluvilo. Později jsem pozoroval přesně opačný trend, extrémem to bylo opravdu na vš angličtině. Neumíme ani fň a učitelka po nás chce mluvit. Naštěstí jsme se ve třídě sešli všichni opravdoví začátečníci, až asi na dva, které učitelka rovnou přeřadila jinam. Jinak jsme všichni měli němčinu. Taky si pamatuju na humornou situaci, kdy jsme v testu po vzoru němčiny ve větě s modálním slovesem dali uražené sloveso v infinitivu na konec věty a učitelka nechápala, jak mohlo 80% lidí udělat tu samou chybu, jak jsme to zvládli od sebe opsat. Tak jsme paní učitelku poučili o syntaxi v němčině, kde to právě takto je a řídili jsme se tímto (špatným) pravidlem a neopisovali. (Dlouhá léta předtím to prý fungovalo tak, že se na začátečníky hlásili ti, co se jim nechtělo psát rozřazovací testy. Ten rok byla pani učitelka z toho dost na větvi, tady má opravdové začátečníky angličtiny, dvě hodiny předtím opravdové začátečníky ruštiny, což prý nikdy nedělala (roky předtím měli všichni nějaké základy ruštiny ze zš, ostatně nikdo jiný se na ruštinu nehlásil než lidi, co chtěli k tomu druhému jazyku využít právě toho) a navíc ještě má erasmáky, které učí ruštinu v angličtině a zase nemůže použít spoustu podobností s češtinou). Ale tohle je něco jiného, chvíli před maturitou každý určitě umí angličtinu na slušné úrovni, minimálně na to, aby maturitu udělal.

hodnocení

0x

Ahoj,

myslím si, že za dva měsíce už toho moc nestihneš, a slovní zásoba je základ, nicméně možnosti určitě jsou:

Určitě bych si vyzkoušel všechny dostupné didaktické testy z internetu, které jsou na těch stránkách Cermatu k dispozici, ne pouze ty za poslední léta, i když ty hlavně. Do papírové podoby si je můžeš myslím převést sama snadno. Určitě je tam nějaká možnost si je vytisknout, případně převést do PDF/Adobe Reader a z toho vytisknout. To jsou normálně základy informatiky ze školy. Navíc tě to vyjde levněji, když si je vytiskneš doma, nemusíš kupovat žádnou knížku a vyplníš si je pak ručně, když ti to vyhovuje.

Knížku nevím, vím, že existují takové ty publikace Odmaturuj! - určitě bude i nějaká na anglický jazyk - Odmaturuj z anglického jazyka. Na didakťáky jsme měli i takovou červenou knížku na češtinu, možná něco takového bude i v anglické verzi.

Doporučil bych ti naučit se maturitní témata a otázky, které máte k dispozici. Hodně taky se naučit mluvenou angličtinu, tedy sledovat ideálně bez titulků nějaké filmy na youtube, klidně třeba i Simpsonovi. Jinak projít učebnice, které jste měli z minulých let případně poptat u spolužáků a naučit se z nich slovíčka. Jestli to máte ve škole rozdělené na začátečníky a pokročilé, tak samozřejmě u té pokročilejší skupiny poptat nějaké materiály i z minulých let, případně poprosit o doučko i někoho z nich...samozřejmě je možnost i zajít za učitelkou a i ona jistě poradí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]