Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jsem nyní ve 4. ročníku střední školy a rozhoduji se závěru zda má nebo nemá cenu pokračovat ve studiích po maturitě.
I když jsem nejsem žádný velký šprt a většinou mám ve škole za známky vetšinou trojky popřípadě i čtyřky, tak většina známých a rodina mi říkají, abych pokračoval dál na vysokou, že s pouhou maturitou z dopravní průmyslovky prý žádnou kariéru a ani úspěšný život prý mít nebudu jako například strojvedoucí, že je to prý povl povolání, a taky proto že prý má v dnešní době maturitu každý blbec v tomto státě. Podle jejich představ jsou mi i ochotni platit jakoukoliv vysokou soukromou školu za cenu toho abych měl titul, jelikož to zní ve společnosti víc in. Chtěl bych se zeptat z vašich zkušeností, která cesta je popřípadě lepší zda rovnou jít do pracovního procesu anebo dálších 5 - 6 let dřepět na studíích.
Děkuji
Já si myslím, že v tvém případě je daleko lepší jít pracovat. Známky nic moc, cíle také asi nemáš vysoké, když se musíš ptát, zda jít studovat nebo ne... Maturitu považuji za dostatečné vzdělání pro život. Každá poctivě vykonávaná práce je potřebná. Takže vyjádření tvé rodiny, že je někdo povl, je fakt ubohé... Nějaká namyšlená rodinka, neee? Copak asi ti dotyční vystudovali, že jim není recht středoškolské vzdělání? Snobárna - syn je ing., tak to jsme aspoň rodinka.
Dobrý den, no, a proč si to nezkusit? Prodloužíte si mládí a studentský život, poznáte nové lidi a na vydělávání, karieru a jistoty máte zbytek života. A ono není nikde psáno, že tu školu musíte dokončit. Jinak, jak tak vidím ty Vaše známky, tak za mého mládí by si takový student ani netroufal na zkoušky na VŠ (holt, dnes už jsou asi jné nároky a soukromé VŠ, které berou zřejmě každého, kdo jim bude platit). Také zájem o další studium zrovna neprojevujete a ono by to nějakou motivaci chtělo. Zdravím!
Když vás už studovat nebaví a ani vám studium moc nejde,tak klidně běžte už pracovat.Spokojený život můžete mít i když budete mít jen střední školu.A ani všichni lidé s vysokou,co pracují v kanceláři nejsou štastní.Nedávno jsem potkala ve vlaku mladíka,který jel do práce.Pracuje jako strojvedoucí,o práci mi s nadšením vyprávěl a byl celkově moc spokojený.
...prý má v dnešní době maturitu každý blbec v tomto státě..."
totéž se dá říci i o titulu ing.
Vy mi přijdete jak z jiného světa Bych předpokládala, že v tomto věku už víte, co v životě chcete dělat a tím se ubírá vaše zaměření včetně vzdělání. A strojvedoucí opravdu není povl
Ale zase na druhou stranu - za peníze v Praze dům.
pěkný den
Určitě jít studovat. Dělat pak můžete cokoli, ale vědomosti, rozhled se vždycky hodí a o titul fakt nejde.
Já jsem měl v tomto věku jasno a šel jsem dál studovat. Ne proto, že by mi někdo určoval, co mám dělat, ale proto, že jsem sám chtěl. Ačkoliv moji rodiče nebyli a nejsou ideální, nikdy mi nekecali do toho, co mám v životě dělat. I kdyby nic jiného, za tento přístup jsem jim vděčný.
Mě osobně dala vysoká škola základy toho, co dělám teď, a čerpám z toho do dneška i když vývoj jde velmi rychle dopředu a je potřeba ve studiu pokračovat i po škole. A i kdybych dělal mimo obor - pořád to má smysl, protože jde o celkový přístup, studijní metody a návyky, které jsou použitelné univerzálně v každém odborném oboru. Nikdy to není otázka nějakého dřepění na studiích.
Nevýhodou je bohužel momentální snaha o produkci absolventů v co největším množství za každou cenu. To pak snižuje kvalitu výuky. Jednak je to kvůli nějakým statistikám vzdělanosti (ačkoliv diplom o vzdělání nemusí v dnešní době nic vypovídat a opačně), jednak kvůli přezaměstnané státní správě, kde se od dosaženého stupně vzdělání odvíjí platové tabulky, což je naprosto stupidní přístup.
Zdravím,
pokud máte zajištěné financování a rodiče či příbuzní vás v tom finančně podpoří, tak máte na půl vyhráno. Ono je taky spousta lidí, co by rádi studovali, ale rodiče už jim studium nechtějí dotovat...
Určitě bych to alespoň zkusil. Nejvýš ztratíte rok, ale to není nic. Vyzkoušíte si to, v nejhorším Vás po prvním semestru vyrazí, nebo si alespoň uděláte Bc. Nemusíte absolvovat celé studium 5 let. Na brigády nebo praxe můžete chodit i při studiu, pokud si budete chtít přivydělat sám za sebe.
Využil bych to i z toho důvodu, že určitě můžete využít různé studentské slevy, rodiče slevu na studenta atd., to už pak nikdy mít nebudete, taky budete mít čas nyní se studiu relativně věnovat. Spousta lidí si dodělává školu při práci, platí si ji sami a není to úplně ideální a snadné zkloubit.
Určitě je dobré ten titul mít jenom z toho důvodu, že dneska na spoustu pozic, kde stačila dřív střední, musíte mít alespoň Bc. Takže určitě pak budete mít i snažší uplatnění na trhu práce. A napracujete se ještě dost, nic vám neuteče, pokud půjdete do důchodu až v 68, jak plánuje vláda, tak nač někam spěchat...
Samozřejmě jestli vás to opravdu nebaví nebo nebudete mít na to vlohy či se nedokážete k tomu nějak přinutit, tak moc nemá smysl, abyste na té škole byl, a jděte klidně pracovat, ale jinak vemte rozum do hrsti a zkuste to.
Známky ze střední záleží, z jakých máte předmětů, něco může být problém, něco ne. Určitě budete muset nějak zabrat, ale pokud vás obor bude bavit, tak si určitě poradíte, věřte si.
S trojkami a 4 na výšku? Před pár desítkami let by vás poslali na psychiatrii a vaše blízké taky. Bohužel dnes, kdy procento lidí, mající různé školy přesahuje procento lidí, kteří nejsou úpně blbí, je jasné, že za chvíli bude mít nějaký typ školy i sousedův Punťa, je hrozné to, že ti neschopní absolventi se pak uplatňují různě ve státní sféře, protože majitel soukromé firmy by je vyhodil a ty konce... Běž raději makat, uděláš méně škod!
Napsal jste -
... I když jsem nejsem žádný velký šprt a většinou mám ve škole za známky vetšinou trojky popřípadě i čtyřky...
---
Předpokládám, že množství času, věnované učení se, které stačí na dosažení trojek nebo čtyřek na SŠ, by rozhodně nestačilo na zvládnutí studia na VŠ. CO se týká doby studia na VŠ, tak studium na VŠ může být i tříleté, pokud někomu stačí titul Bc.
Není nějaká jakoby nutnost, studovat VŠ hned po ukončení studia na SŠ. Je možné např. rok nebo dva roky pracovat a pak jít studovat na VŠ. Co se týká studia na soukromé VŠ, tak ačkoliv si student studium platí, tak to neznamená, že by na té škole vystudoval jen proto, že to platí.
Není nějak podsttané, jaké povolání kdo považuje za "póvlové" . Podstatné je, jestli by konkrétní člověk byl případně spokojen s tím, že dělá konkrétní povolání.
Rozhodně bych to zkusil. Pracovat budete celý život, ale dělat vejšku při práci, to je dost krušné. Když vás po roce vyhodí (nebo skončíte sám) tak aspoň z pohledu rodiny jste udělal maximum a opravdu na to nemáte. Aspoň zkusit by se to mělo. Já to takto dotáhnul až na doktora (to je ještě pár let dalšího studia po vš) a to jsem vůbec neměl v úmyslu ani jít na vš, ale když mě rodiče přemluvili, navíc se mi ke konci průmyslovky povedly i docela dobré známky.
Měl jsem za to, že strojvedoucí musí mít vejšku (minimálně na elektriku), ale třeba se pletu, nikdy jsem se o to tolik nezajímal. Jinak práce strojvedoucího je v mých očích práce pěkná. Taky odpovědná a náročná. Však tam taky nepustí každého, občas slýchám zrávy, jak ze 130 zájemců uspělo třeba jen 7. Už to svědčí o tom, jak elitní práce to musí být. Pořád lepší než řidič z povolání (hlavně kamioňáci to mají těžké, fírové mají aspoň zastání v odborech).
Co se ještě dá dělat s dopravní průmyslovkou, myslím tím funkce, které tu kvalifikaci vyžadují, průvodčího nebo posunovače může dělat kdokoliv (i když teď snad jak je průvodčí i vlakvedoucím, je na to prý potřeba maturita, ale pamatuju, když známého chtěli někam umístit (určitě nemá maturitu) tak mu taky nabízeli průvodčího nákladních vlaků (to mě tehdy překvapilo, že nákladní vlaky mají průvodčího (komu kontroluje jízdenky... ), respektive tehdy měli, dneska už asi ne), ale nakonec skončil na hradle a po jeho zrušení v předčasném důchodu).
1) Úspěšný a bohatý člověk k tomu vysokou školu nepotřebuje, na druhou stranu ale nemá takovéhle otázky
2) vysokou školu potřebuješ povětšinou, pokud budeš pracovat pro stát, státní firmy, což asi chceš a je i viděnou tvých rodičů a známých prostě taková lehkoživka snadno se protloukat životem bez námahy, A pak samozřejmě ve specifických oborech jako je lékař, advokát, architekt...
3) K bodu 2. si dovolím poznamenat, že si nelze nevšimnout toho, že ve státním dostáváš plat podle toho, jak dlouho tam makáš a ne podle toho, co dovedeš, takže se můžeš rozhodovat, dle výše uvedeného.
znám pár 20 letych multimilionářů kteří se školou opravdu včas neztráceli. takže ano, pro průměrného a podprůměrného VŠ jistě ano, bude mít pohoďnější život. Už dneska jsou prodavačky s vysokou školou, proč ne. Jeden, co má 3 roky základky, tak mám v garáži nejen obrazy, mega fara a vrtulník a je spokojený i spolecensky uznavany clovek, v mladi sikanovany...
Takovi to nekam dotahnou a ne ti, kterym rodice umetaji cesticky a vse plati, tim z nich vychovaji beta vlocky.
Pokud Ti učení nedělá nějaký nepředstavitelný problém, běž na další školu. Vzdělání není nikdy zbytečné. Když máš vzdělání, tak máš pravděpodobnost slušného příjmu již z té podstaty... Výhodou je, že s vyšším vzděláním můžeš dělat a pracovat jako ledasco, třeba můžeš být i tím strojvůdcem. Ale s nižším nemůžeš být třeba lékař, vyšší státní úředník atd. .. Zejména ve státních úřadech je vzdělání důležité... To že člověk s praxí je mnohdy víc než čerstvě vystudovaný je pravdou, ale učený z nebe také nikdo nespadl... A vše se dá dohnat... Důležité v životě je abys dělal co tě baví a aspoň trochu naplňuje...
Udělej to jako kdysi před cca 25 lety moje dcera. Neudělej maturitu z jednoho předmětu a je vykydáno. Na podzim na VŠ nepůjdeš. Je ti 18 let? Postav se na vlastní nohy, buď soběstačný a hlavně: nepodlehni jakémukoli vydírání rodičů!
Pokud jde o mou dceru, bylo to přání a nucení její matky, se kterou jsem byl dávno rozvedený. Nemluvil jsem do toho, dceru jsem nepřemlouval ani tak ani tak. Maturitu dodělala a dnes si spokojeně žije s partnerem a 2 dětmi. A mezi námi, na tu VŠ by nejspíš neměla. Vím to já (ač vysokoškolák) i ona.
Možná že časem přijdeš na to, že jsi udělal chybu a tu VŠ jsi měl alespoň zkusit. Ale to je tvůj problém a jak se s tím vším dnes i za pár let vyrovnáš je tvoje věc.
Podzimní maturita není na překážku. Měli jsme v ročníku několik podmínečně přijatých. Co neodmaturovali v řádném termínu a museli doložit maturitu dodatečně. Ani nevím, kde skončili (přecejenom lidi různě přecházeli mezi skupinama, jak se komu povedlo si udělat rozvrh, nějaký stálejší kolektiv byl jen v prvních semestrech), ale pamatuju si díky tomu, že i tohle se dá zařídit. Asi to musí schválit proděkan, takže to záleží na něm. Tato skutečnost svědčí o zoufalosti školy, která brala cokoliv (nebyl problém se tam dostat, byl problém se tam udržet, úmrtnost 50% byla známá a koloval vtip, že historicky první ročník nastoupili 2 lidi a studium úspěšně dokončil jen jeden).
Bojím se, že pokud má takto přesvědčené rodiče, že si to ohlídají. Musel by se opravdu jedině postavit na vlastní nohy, dokud u nich bydlí, těžko bude vzdorovat.
A co to prostě zkusit, když se po jednom, nepozdějc dvou semestrech ukáže, že na to nemáte, rodiče to snad uznají. Oni třeba doufají v zázrak (a třeba se ten zázrak stane). Když jsem už nějaký rok chodil na VŠ fel, potkal jsem v menze spolužáka ze střední. Myslel jsem si, že se tam byl najíst jako "veřejnost" ale ne, prý studuje, a vypadal docela nadšeně, od té doby jsem ho neviděl, ale slyšel jsem, že všcht to bylo jedno z jeho dalších dobrodružství, že toho dost brzo nechal. Ten člověk měl otce ředitelem nějaké školy, matku něčím podobným, tak se ho asi taky snažili někam vmanipulovat (připadalo mi, že taky na studium moc neni, proto mě to překvapilo).
Strojvedoucí snad neni zase tak špatná práce. Vlakvedoucí no nevim, to prakticky je průvodčí (extra vlakvedoucí jsou už dávno minulostí, někde už nejsou ani ti průvodčí), to je dost o hubu (občas potkám bývalého spolužáka ze základky (teda byl asi o rok níž), co dělá průvodčího a pokud má čas, utrousí nějakou tu historku, ale pořád lepší než revizor v metru, to zase vyprávěl jiný spolužák, co se dal k polišům, jaká je to blbárna chodit s revizorama). Mě přijde, že vlakvedoucí existuje jen protože to nějaký předpis s nima počítá a je snažší předstírat, že tu něco takového máme v jedné osobě s někým jiným (průvodčí nebo strojvedoucí) než ten předpis měnit.
Jasně že raketový vědec nebo šéfkonstruktér zní daleko líp.
Jaké povolání by si představovali (a jaké povolání dělají), že jim "fíra" nevoní?
To že VŠ je poslední příležitost užít si relativně bezstarostné mládí už tu bylo v minulém vlákně na toto téma. Zní to jako klišé, ale jako student vš máte otevřené dveře všude možně. Pak už budete jenom makat. A pokud si budete chtít doplnit vzdělání, tak jen ve volném čase.
z valstní zkušenosti ti napíši, že vyučen + průmka + zkušenost je lepší jak titul a nevědět jak se zapojí vysílač a přijímač. Ing klidně zapojuje 2 přijímače a 2 vyílače na sebe a diví se že to nefunguje...to je z praxe...
Tvojí rodině bych pár týdnů nevyvezla odpadky a neprodala v krámě ani rohlík, přece nebudou požadovat služby od někoho, kdo vykonává povl povolání.
Na tohle mám přirovnání. Představte si, že na měsíc zmizí z republiky všechny osoby s titulem prof. Co ce bude dít, všimne si toho někdo vůbec? A teď si představte, že zmizí všechny prodavačky a nekoupíte si měsíc absolutně nic. Přežijete to vůbec? Ona ta póvl povolání jsou většinou pro společnost mnohem potřebnější, než nějaká nóbl.
Na VŠ rozhodně ne. Tam byste se jen trápil a ztratil čas. Snažte se najít dobrou práci, kde se budete rozvíjet a ještě si slkušně vyděláte. Klidně bych volil něco řemeslného. Žádní pracovníci nejsou povl. Nejlepší lidé, které znám se nejprve vyučili, pak si dodělali maturitu a nakonce VŠ.
Zdravím.
Jste plnoletý, musíte mít již vlastní názor, nenechat se moc ovlivňovat.
Strojvedoucí je pro ně povl povolání? Myslím, že ne. Je to asi časově velmi náročné povolání a také zodpovědné. Nemůže to dělat každý. Pokud Vám říkají, že maturitu má každý a nabízejí Vám hradit jakoukoliv vysokou soukromou školu a dále Vás budou živit, určitě bych do toho šla.
Pak záleží jen na Vás, jak budete studovat a jak budete spokojený. Držím palce.
Pokud se opravdu trápíte s učením a nechcete nadále pokračovat na vysoké škole, nic se neděje. Najděte si po ukončení studia zaměstnání, které Vás bude bavit a s kterým budete spokojen. Určitě v něm vyniknete. Jen to pořádně promyslete, je to Váš život.
V každém zaměstnání se můžete nadále rozvíjet, vzdělávat se. Bude z Vás odborník. Nic není ztraceno. Důležité je, že budete spokojený, budete pracovat a uživíte se. Bude to dobrý základ pro další Váš osobní život i pro Vaši budoucí rodinu.
Držím palce. Ať se daří.
Ještě dodatek.
Pokud popřemýšlíte a nebudete schopen se stále rozhodnout, tak si vyberte nějakou vysokou školu, která by Vás bavila a podejte přihlášku. Uvidíte, jestli uspějete. Nic není ztraceno. Zdravím.
Zdravím.
Pokud máte stále podporu rodičů, tak studujte. Je to jiné studium než na střední škole. Možná, že Vám takové studium bude vyhovovat a začnete se více učit.
Moc Vám držím palce. Ať se daří.
Je to tvůj život a tvé rozhodnutí. Když to zkusíš, možná ti to nevyjde. Když to ani nezkusíš, možná toho někdy budeš litovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.