Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
když hraji třeba na violoncello a technika hry je flažonet, tak při lehkém stlačení hmatníku se na části od hlavy nástorje objeví jedna půlvlna a na druhé části se jich objeví třeba pět, to je jedno. Když takto nástroj vydává tón o nějaké základní frekvenci, tak je tím myšlena frekvence celé vlny, nebo jenom té jedné půlvlny u hlavy violoncella? Základní frekvence je ta nejnižší frekvence, je to přeci půlvlna, takže by to měla být frekvence jedné té půlvlny?
no jenže na tom prvním obrázku je jen půlvlna a pro kmit potřebuješ 2, proto je tam 2l. Ty nejsi moc bystrej...
No jo, ale mě zajímá děj na struně hudebního nástroje. Vlastně mi jde jen o to, jestli fundamentální frekvence u stojatého vlnění vždy odpovídá půlvlně, tedy že celá stojatá vlná má jenom jeden "oblouček". Právě u toho flažonetu je tam těch půlvln třeba šest. No a když mi někdo řekne, že takováto struna vydává tón o nějaké základní frekvenci, tak nevím, co tím myslí - myslí tím jednu půlvlnu, nebo celou strunu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.