Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Němčina věta Jedeš do Švýcarska?

Od: ondrej odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
co je gramaticky správně?
Fährst du nach Schweiz? vs Fährst du in die Schweiz?
Předem děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den,s pozdravem O.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

3x

...in die Schweiz.

Ano, na okamžik jsem se málem nechala zmást oním klasickým nach.. ale pak jsem si vzpomněla na státy se členem;) děkuji za osvěžení.

break
hodnocení

2x
Státy v rodě ženským vždy s předložkou in. Moc těch státu není Mongolei, Slowakei, Ukraine, Türkei a vše, kde je v názvu Republik.
A pak státy v množným čísle USA, Bahamas, Niederlande atd...
A v rodě mužském taky. In den Irak atd...
ml1

Jo ten Irák si pamatuju jako jediný s mužským rodem. Ale nedávno jsem koukal na nějaký výčet (poté co mi právě bylo divné, že neni s der) a tam ho měli normálně i jako das (obě možnosti der i das), takže asi o svou výsostnost pomalu přichází. Ale tak to máme i v češtině, že se občas změní rod něčeho, třeba takový Olomouc spousta lidí používá v ženském rodě (podobně Uhřiněves, Hostivař, Hostivice a spoustu dalších měst, státy mě žádné nenapadaji)

break
S češtinou bych to úplně nesrovnaval , protože to už je v rámci nářečí.
Narazil jsem i na nach Irak a údajně je to správně. Ale ještě jsem neslyšel, že by byl v rodě středním.
Co si pamatuju, tak v rodě mužským jsou Vatikan, Irak, Iran, Kongo, Tschad, Jemen, Niger,Libanon a Sudan.
Zrovna dneska jsme o tom v práci měli debatu na téma zeměpis a jak se kde mluví :)

hodnocení

1x

Je to uvedeno na str. 23 tohoto souboru:

kj.fme.vutbr.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]