Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nemůžu stále přijít na to jaký je rozdíl mezi kritikou a recenzí. Mohl by mě někdo stručně vypsat v čem se lyší? Díky moc.
Recenze i kritika by měly být psány autorem, který o daném oboru něco ví, takže jsou to texty do jisté míry odborné. Recenze ale hodnotí celek se zápory i klady, kritika se zaměřuje spíš na negativa.
Recenze se navíc týká většinou nějakého literárního, hudebního nebo jiného díla. Kritika může být napsána i na adresu např. kroku vlády. (LEpší případ mě nenapadá, omlouvám se) :D
Na tuto otázku není jednoduchá odpověď, neboť někteří považují tyto pojmy za synonyma, jiní mezi nimi spatřují jisté rozdíly - např.: recenze má především informovat a zhodnotit dílo, jestli na něj jít nebo si ho zakoupit, či nikoli, zatímco kritika by měla dílo zasadit do širšího kontextu apod., recenze bývají psány např. krátce před vstupem filmu do kin či krátce po vstupu, kritika může být psána až s několikaměsíčním odstupem a neslouží primárně k (ne)doporučení, ale naopak ke zhodnocení.
Nemohu spouhlasit s tím, že kritika se zaměřuje na negativní stránky díla, jistě jste se setkal s větou - divadelní hra se setkala se skvělou kritikou.
Mimochodem to vaše "lyší"- to je překlep?
Tenhle problém jsem kdysi řešil v jedné fotografické škole. Měl jsem napsat recenzi na libovolnou fotografickou výstavu. Vybral jsem si autorku Dagmar Hochovou, aniž bych tenkrát tušil, o koho jde. Podle zásad, které nám profesor vtloukal do hlavy, jsem v jejím díle našel řadu "nedostatků" a neváhal je ve své úloze zdůraznit. Profesor se s autorkou osobně znal a když to četl, mohl se potrhat smíchy
a práci mi zabavil s tím, že jí to musí ukázat. Pak mi sdělil, že to není recenze, ale kritika. Od té doby se před paní Hochovou hluboce skláním a už bych si nikdy nic podobného nedovolil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.