Nejste přihlášen/a.
Zdravím, poradíte mi prosím někdo jak psát přimou řeč a malé/velké písmena? Napsala bych to asi takhle, první věta si myslím že je dobře. Ty dvě další ale netuším, zda mezi ně něco dát, nebo to dát do ,,jedné věty,,?
Prosím o jakýkoliv rady. Děkuji moc.
Říkal jsem si ,,Co se děje?” Doopravdy jsem byl dost mimo. ,,Co vám je?” ,,Vždyť jsou jarní prázdniny!”
První věta je správně jen zdánlivě. Jenže nejde o přímou řeč. Když si něco říkám jen v myšlenkách, není to přímá řeč.
Lepší vyjádření: Ptal jsem se sám sebe, co se děje. Nebo: Zašeptal jsem: "Co se děje?"
Druhá věta (Doopravdy...) bude pokračovat na stejném řádku za první.
U třetí ("Co...) a čtvrté ("Vždyť...) věty není jasné, jestli je to pokračování úvah té první osoby (osoba A), nebo už je to rozhovor s někým dalším (osoba B).
Varianta, že jde o stejnou osobu (A): Text bude pokračovat hned za druhou větou: ...mimo. "Co vám je? Vždyť jsou...!"
Varianta, že jde o rozhovor dvou osob: Pokud třetí větu ("Co...) říká osoba A, bude text pokračovat za druhou větou a poslední věta bude na novém řádku. Pokud třetí větu říká osoba B, bude to na samostatném řádku.
Je ještě několik variací, ale už teď mám pocit, že je to zamotané a ztrácí se přehled. Doporučuji otevřít nějaký román v tištěné podobě nebo na internetu a tam si přímou řeč najít a okoukat. Nebo sem doplnit, kdo s kým vlastně mluví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.