Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaké pravidlo, podle kterého poznám, zda mám před sloveso dát to nebo spíš napsat sloveso s -ing (např.: to say/saying). Vím, že jsou daná nějaká slovesa, u kterých se přímo používá "to" nebo "-ing", ale upřímně se mi to nehce pamatovat. Vždycky to napíšu podle toho, jak to cítím a jak se mi to tam víc hodí a většinou to mám všechno správně, ale přesto tam pár chyb najdu. Např.: We couldn afford living/to live in London - zrovna sem se mi hodí obojí, ale správně je "to live" Tak pokud by tu byl někdo, kdo na to má vlastní pomůcku, byla bych ráda. Děkuji
Dobrý den! Ano, existují určitá pravidla týkající se používání infinitivu (sloveso s předponou "to") a gerundia (sloveso s koncovkou "-ing"). Obecně platí, že: Infinitiv používáme jako podmět nebo objekt věty: To study is important. (Studium je důležité.) [podmět] I want to study. (Chci studovat.) [objekt] Gerundium používáme jako podmět, objekt nebo předmět předložky: Swimming is my favorite sport. (Plavání je můj oblíbený sport.) [podmět] I love swimming. (Mám ráda plavání.) [objekt] Hes good at swimming. (Je dobrý v plavání.) [předmět předložky "at"] Některá slovesa mohou být použita pouze s infinitivem nebo gerundiem, závisí to na významu: Stop to think. (Zastav se a přemýšlej.) [infinitiv - akce, kterou má být zastavena] Stop thinking. (Přestaň přemýšlet.) [gerundium - akce, kterou má být zastaveno přemýšlení] Může být obtížné pamatovat si, která slovesa mají být použita s infinitivem nebo gerundiem, ale existují seznamy takových sloves, které si můžete prohlédnout a zkusit si je zapamatovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.