Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je kinetická energie paliva rakety rovna práci vykonané motorem?

Od: rokyo odpovědí: 3 změna:

Mám raketu, která má stálou výtokovou rychlost u a stálý hmotnostní tok R. Tažná síla motoru je tedy F=Ru. Když se raketa vodorovně pohybuje bez odporu po dráze s čas t a hmotnost vyloučeného paliva je m=Rt, platí Rus=1/2 Rt u^2? Nebo nemohu takto uvažovat? Kdyžtak proč?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Hmotnost rakety klesa tym, ako z nej unika tryskou spalene palivo. Tah motora moze byt konstantny, ale nie zrychlenie, prave kvoli zmene hmotnosti. Hladajte Ciolkovskeho rovnicu.
rokyo
hodnocení

Ano, to já vím, ale mě jenom zajímá, zda můžu celkovou kinetickou energii paliva co vyletí z rakety brát jako práci, kterou vykoná tažná síla motoru za nějaký čas t po dráze s. Nebo musím uvažovat ještě teplo, a proto nemůžu takto uvažovat?

Problém je v tom, že hmotnost rakety se mění (unikáním paliva), což řeší právě Ciolkovského rovnice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]