Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ZŠ nebo 8.leté gymnázium-přestup během roku

Od: myse* odpovědí: 4 změna:

Jaký máte názor - je možnost přestoupit právě teď na 8.leté gymnázium do Primy - dcera se učí dobře, je na jazykové zákl.škole, nemá moc vlohy na matematiku.

Udělali byste to? Dceři se moc nechce, byla by spousta doučování a dopisování, ztráta kolektivu ze základky, nástup mezi cizí děti, pozice outsidera...

Dle mého názoru je to zbytečné - maturita a možnosti jsou stejný jako po 8- letém tak po 4 -letém gymnáziu...

Co myslíte?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

3x

NE - je to zbytečné

Já myslím, že je podstatná věta "dceři se moc nechce". Ztráta kolektivu a "pozice outsidera" (i kdyby jen domnělá) může zapříčinit ztrátu sebedůvěry, zhoršení studijních výsledků... Sice primáni mají za sebou teprve půlrok, kolektiv ještě není hotový - záleželo by na dceřině průbonosti. Ale jestli se sama necítí, nedělala bych to. Pamatuju si, že já se nemohla přestupu na gympl dočkat, takže já bych naopak byla celá radostí bez sebe - a to jsem na zš nebyla mimo třídu, prostě jsem se nudila -, ale když dítě nechce, nemá to smysl. Taky je ještě možnost šestiletého... A přestoupit může ostatně i později (stran kolektivu to bude pořád totéž, ale třeba by pak více chtěla). Držím pěsti *slunce*

doplněno 21.02.11 11:25:

Ještě k eulalii - já si nemyslím, že by matematika byla na gymnáziu protežovanější před ostatními předměty, ale rozhodně tam bude asi na vyšší úrovni než na zš. Jestli je na jazykové zš, zkusila bych se poohlédnout po stejně zaměřeném gymnáziu...

doplněno 21.02.11 11:47:

Myse, maturita je pořád stejná, v tom máte stoprocentní pravdu. Já akorát moc nechápu (z právního hlediska), jak může pan otec zařizovat něco bez vašeho vědomí a podpisu, když je dcera ve vaší péči *sok* To jako jde? Já nejsem právník, jen se ptám, protože by mi připadalo logické, že máte-li v péči dceru vy, měla byste mít taky výsadní právo k právním úkonům. Ale to je jen můj dojem, jak říkám, nejsem právník.

Na stranu druhou, já mám pocit, že kdybyste zašla za ředitelem stávající školy s tím, že dcera přestupovat nechce a nebude, a podepsala příslušné prohlášení, pak by asi otec nic moc nezmohl...nemyslíte? *nevi* A cestu ke vzdělání jí nezavíráte, naopak nepřestupem asi zajistíte, že se jí učení nezoškliví... Tak budu držet pěsti, je to nelehká situace.. *mala*

myse*
hodnocení

Ono je to tak...

Dcera moc nechce a já ji naprosto chápu a také se kloním k možnosti NE. Sice mám trochu pochyby, abych jí něco "neupřela", nezavřela cestu ke vzdělání apod. I když na druhou stranu - mám pocit, že maturita z 4 letého a 8letého gymnázia je pořád ta jedna stejná a monžosti studia na VŠ jsou také téměř stejné.

Bohužel tatínek CHCE a všechno zařizuje (bez mého vědomí i podpisu). Dcera je v mé péči.

A já chci jenom to nejlepší - pro dceru.

doplněno 21.02.11 13:29:

P.S. "tatínek" zatím zařizuje a vyjednává, vydírá a vyčítá... - konečné rozhodnutí bude DOUFÁM na dceři a potažmo na mně.

hodnocení

3x

NE - je to zbytečné

Jazykové základky taky bývají docela "elitní", tedy předpokládám, že druhý stupeň by na nich měl být v pohodě a ne jako na části běžných základek, kde ti chytřejší odejdou na osmiletý gympl a úroveň výuky jde dolu vodou.Takže z toho pohledu bych se nebála nechat dítě na základce. Když bude chtít, může pak udělat přijímačky na čtyřletý nebo šestiletý gympl, maturita je stejná.

eulalie*
hodnocení

2x

Hm, dcera nemá moc vlohy na matematiku? A to chce jít na gymnázium, kde je matematika hlavním vyučovacím předmětem? Přestup během roku nevidím jako nejlepší řešení, právě pro ty důvody, které jste sama uvedla. Počítejte s tím, že na osmiletých gymnáziích jsou úplně jiné nároky na děti. Myslím tím, že ty nároky jsou prostě větší. Proč dceru zatěžovat doučováním a dopisováním? To jí chcete to učení zošklivit? Nezdá se mi to jako nejlepší start na osmiletém gymnáziu. Přišla by do třídy, kde je učivo už rozběhnuté, přestože je vaše dcera určitě chytré a inteligentní děvče, dovoluji si prorokovat, že by měla ze začátku veliké potíže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]