Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřeboval bych

Od: franta123456* odpovědí: 8 změna:

Ahoj

Potřeboval bych v tomhle textu nájít figury a tropy, pár jich mám, ale nevím jestli dobře značené

"Milí rodiče,” řekla sestra a úvodem uhodila rukou do stolu, "takhle to dál nejde. Jestli vy to snad nechápete, já to chápu. Nechci před touto obludou vyslovovat jméno svého bratra a řeknu tedy jen: musíme se jí pokusit zbavit. Zkusili jsme vše, co je v lidských silách, abychom se o ni starali a trpělivě ji snášeli, myslím, že nám nikdo nemůže ani to nejmenší vytknout.” "Má tisíckrát pravdu,” řekl si otec pro sebe. Matka, která pořád ještě nemohla popadnout dech, se s pomateným výrazem v očích tlumeně rozkašlala do dlaně. Sestra hned běžela k matce a položila jí ruku na čelo. Otce přivedla zřejmě sestřina slova na určitější myšlenky, napřímil se na židli, pohrával si se svou sluhovskou čepicí mezi talíři, které zůstaly na stole ještě od večeře pánů nájemníků, a chvílemi se podíval po tichém Řehořovi. "Musíme se toho hledět zbavit,” řekla teď sestra výslovně otci, neboť matka pro kašel neslyšela, "ještě vás oba umoří, vidím to už. Když jednou člověk musí tak těžce pracovat jako my všichni, nemůže mít přece doma tohle věčné soužení. Já už to také nevydržím.” A rozplakala se tak usedavě, že jí slzy kanuly dolů na matčinu tvář, z níž je stírala mechanickými pohyby ruky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pfo
hodnocení

3x

" Pár jich mám"- no to určitě*smich* Blablabla, akorát čekáš vypracování úkolu až pod nos. Tady to máš vysvětlené a makej: edisco.cz/...

franta123456*
hodnocení

opravdu jich pár mám, abys věřil tak

hyperbola: má tiskrát pravdu,věčné soužení

přirovnání: Když jednou člověk musí tak těžce pracovat jako my všichni

metafora: slzy kanuly dolů

dál nevím

franta123456*
hodnocení

Mám jenom otázku, "po tichém Řehořovi" je to epiteton?

mate59

Ano, je to /stálý,konstantní/ epiteton.

franta123456*
A “slzy kanuly dolů” je to metafora? Předem díky za odpověď
mate59
08.02.23 18:25

Není.

franta123456*
A co by to mohlo být? Předem diky za odpověď
mate59

Žádný básnický obraz.Jen knižný výraz slovesa kanout/stékat/.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]