Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat třecí sílu prostředí?

Od: zvedator odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer,

když se třeba auto pohybuje, tak na něj působí "klasicaká" odporová síla vzduchu, způsobená rozdíly tlaků "vpředu" a "vzadu" auta. Působí na něj ale také třecí odporová síla prostředí, to způsobuje proudící vzduchu, který se tře o povrch auta. Jak určit vztah pro tuto sílu? Patil by vzorec i ve vodě?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

raton*
hodnocení

0x
zvedator
hodnocení

Ovšem vzorec zmíněný výše je právě ten, který jsem nemyslel. To je odpor způsobený rozdílem tlaků. Když se ale auto pohybuje, tak vzduch proudící kolem naráží o jeho stěny, tře se a jde vlastně o tření, jako když se tře krabice o podložku. Já jsem ale nikde nějaký podobný vztah nenašel.

lebeda
hodnocení

0x

Já mám pocit, že ten vzorec je podobný Newtonovu vztahu pro odpor prstředí, ale nejsem si jistý. Možná někdo pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]