Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzkosti ze školy

Od: theo* odpovědí: 7 změna:
Ahoj potřebuju poradit protože už jsem fakt zoufalá a vůbec nevím co mám dělat. Mám problém chodit do školy a ne takový to že se mi nechce a takhle já se tam prostě bojím chodit. Mám úzkosti a nezvládám to tam. Bojím se jíst před spolužáky, bojím se před nimi mluvit a vůbec se před nimi třeba pohnout. Asi to bude tím že se mi vždycky smáli když jsem řekla něco špatně. Nikdo mě nikdy nechtěl do týmu při skupinových pracích a doslova se hádali kdo bude ten chudák a vezme si mě do týmu (ani nevím proč já nejsem nějak blbá spíš naopak). No nemám s mými spolužáky a ani s učiteli dobrý vztah. Při pomyšlení na to že jdu do školy se mi dělá opravdu hodně špatně a kolikrát kvůli tomu i zvracím. Ale mnohem radši a líp se učím doma kde jsem sama a můžu se nad tím pozastavit a v klidu se to naučit. Myslíte že je tu nějaká možnost že by mi povolili individuální výukový plán? mám kvůli tomu i vysokou absenci protože je blbost abych tam chodila když pořád zvracím (občas tam jdu i 3× za hodinu) (asi něco okolo 200 hodin s tím že limit je 100 takže máme s tím celkem problémy ale já za to prostě nemůžu já se snažím ale prostě to nezvládám) máma o tom ví ale říkám že to musím ten půl rok ještě zvládnout ale já to opravdu prostě nezvládnu a chci na ten půlrok ten individuální plán. Máte někdo zkušenost s něčím podobným? Jak jste to kdyžtak řešili?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Musíš to řešit, pokud nemáte ve škole psychologa promluv si s rodiči, ať tě objednají do PPP, tam ti řeknou, co a jak... Školní fobie - Ce/...

hodnocení

2x
I kdyby to nějak přes doktory šlo, tak se to nezvládne vyřídit pro toto druhé pololetí. Nepíšeš, že bys to třeba už řešila přes nějaké poradny, nebo doktory, takže ani nebude na čem stavět.
Mimochodem, čím se plánuješ živit, aby ses nikdy nemusela setkávat s nějakým kolektivem?

Myslím si, že by neměl být problém, zažádat ze zdravotních důvodů o přerušení studia a dokončit studium příští rok. Škola nemá povinnosti, žádosti vyhovět. Ale pokud ve vední školy jsou solidní lidi, tal by to neměl být problém.

kataka
hodnocení

1x

Z pohledu člověka, co si zažil extrémní úzkosti a stavy paniky (ve stavu, kdy jsem nebyla schopná v podstatě ani vyjít sama z domu). Hledat cesty, jak se tomu vyhnout nebo to obejít...to jsou všechno cesty do pekel a bude to pro tebe v životě konečná. Hledej cesty, jak se toho zbavit a naučit se s tím pracovat dokud jsi mladá. Teď je to sice stav ve spojení se školou, ale věkem budou různé stresové situace narůstat a nevyhneš se nikdy všem. Takže na tebe opravdu apeluju...snaž se za každou cenu najít cestu, jak to zvládnout a ne jak se tomu vyhnout. Zkus aspoň jedno sezení s psychologem...sama jsem k tomu byla skeptická, ale aspoň z části mi to pomohlo...už jen to mluvit o tom. Můžeš taky zkusit domluvit si docházet do školy třeba jen na vybrané předměty, na půl dne nebo jen 2-3 dny v týdnu a postupně budeš přidávat. Zvládneš to, neboj se toho. Hlavně mysli na to, že to děláš pro sebe a že to není neřešitelný problém.

hodnocení

0x

Možná máte částečně tzv. sociální fobii.

Tady je odkaz na jednu publikaci o tom:

psych.fnplzen.cz/...

Pravděpodobně je určitá šance, že by Vám byl povolen individuální studijná plán, ale minimálně by bylo potřebné, mít nějaké potvrzení od příslušného lékaře. Doporočuju, zkonzultovat to nejprve s psychologem. Taky je potřebné pouvažovat o možnosti, že byste přerušila studium.

Socliální fobie je docela velký problém pro určité procento lidí v populaci. Domnívám se, že je to minimáln+ 1% lidí.

doplněno 25.01.23 13:24:

Myslím si, že výrazný problém se sociální fobií může mít i víc jak 1% lidí.

Myslím si, že by bylo dobré, kdybyste Vaší mámě dala přečíst tu příručku, na kterou jsem dal odkaz. Je hodně lidí, kteří problém sociální fobie jakoby zlehčují, ačkoliv reálně konkrétní člověk ( který má určitým způsobem rozvinutou sociální fobii), zažívá v určitých situacích dost silný stres atd. Ten stres souvisís i s částí mozku, který je nazýván - amygdala viz. např. soubor

learned.cz/...

Je možné, že někteří lidi mají jakoby určité vrozené dispozice pro "stresové reakce".

Možná byste měla popřemýšelt i o variantě, že byste přerušila ze zdravotních důvodů studium a v"v mezičase"zkusila nějakou psychoterapii (pravděpodobně kognitivně behaviorální terapii).

Studovat při silném stresu, to je velmi náročné. Myslím si, že by bylo dobrý, kdybyste si domluvila konzultaci u psychologa a šla k tomu psychologovi společně s Vaší mámou, aby psycholog Vaší mámě nějak objasnil, že to není problém, který lze zlehčovat.

hodnocení

0x
Mám to úplně stejně. Bojuji s tím už od první nebo druhé třídy. Je to psychického rázu a je to prostě ve Vás. Je možné, že by Vám pomohla nějaká psychická pomoc (psycholog, psychiatr).
Já nyní studuji dálkově, právě i z tohoto důvodu, že mám ohledně školy blok (a to jsem jedničkářka a studium mne baví). Psychika je složitá věc a rady typu "tak to zkus nějak zvládnout, tak na to nemysli" jsou většinou od lidí, kteří si tím neprošli.
Tudíž má rada zní: Nejsi v tom sama, zkus si najít nějakou dálkovou školu, kam chodíš pouze párkrát do měsíce nebo nějakou distanční (1x za pololetí na přezkoušení). Je to sice náročnější v tom ohledu, že se musíš učit sama doma, ale pokud píšeš, že Ti to takto vyhovuje, jdi do toho. :) Držím Ti pěsti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]