Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jeden spolužák (třeťák na střední škole) se mě snaží přesvědčit, že zná fond s kryptoměny (nějakými stablecoiny), kde je průměrná hodnota denního zisku 2%. Za mě je to totální nesmysl a podvod. Chtěl jsem si to přepočítat na případný roční zisk a nejsem si jist jestli počítám spravně.
Za předpokladu, že něco znásobím o 2%, tak násobím číslem 1,02.
Pokud by se tak stalo 365x, počítám pak správně, že roční zisk by byl PA= 1*1,02^365=1377,4, tzn 137740%?
Nepočítám něco špatně? Přijde mi to až moc, přestože 2% denně jsou samy o sobě nesmysl.
Děkuji předem
Nesmysl to neni, akorat to musis vcas vybrat, nebo mas 100% ztratu )
DeFi funguje tak par dnu za ucelem to rozjet, nelze to prepocitavat na p.a. ! To neni terminovany vklad, to je odmena za likviditu nebo za buhvi co. Takze za tyden 10% klidne mozne je. Zkratka musis umet vcas vycouvať
Mrkni se na Youtube na kanál KryptoVlaďá
Když seš tak dobrý v počtech, tak si zkus spočítat, jaký by dneska měl zůstatek účtu Karel IV., kdyby v 1346 vložil jednu korunu na 10% pa Průměrného ročního zhodnocení?
Já se chtěl hlavně ověřit, že ten můj výpočet převodu denního zisku na roční je správný. Nejsem si jist. Jinak, díky za reakci. Jen on mluvil o stablecoinech, což jsem pochopil, že není kryptoměna typu "letadlo", které "rychle vyletí a pak zhoří" (jak naznačuješ ve své odpovědi), ale stabilní kryptoměna s nízkou volatilitou. YTB kanál si projdu.
No stable už taky shořel, ale DeFi, o čem pravděpodobně on mluvil, je něco zcela jiného. Já o tom moc nevím, protože to vyžadovalo moc pozornosti a proto jsem se tím nezabýval. Kryptovláďa v tom jel a měl v tom všechny svoje peníze uloženy.
https://www.kurzy.cz/zpravy/556357-uvod-do-defi/ kurzy.cz/...
Někde jsem četl fejeton kde se vzala myšlenka, kdyby si někdo uložil 1 korunu v roce 1, kolik by dneska měl (úrokové sazby tehdy byly normálně 2,5%). Teda nesměl by použít spořitelnu, kde by to padlo na poplatky a už by mu nabíhal nepovolený debet, ale to v tom fejetonu autor zanedbal. Dospěl k nějaké vysoké částce, čímž vysvětloval, proč se čas od času musí udělat nějaká ta finanční reforma (kolik jich jen bylo ve dvacátém století, a to jich zase proti minulosti tolik nebylo, pojmy jako berná mince, zlámaná grašle a podobně právě mají původ v různých reformách či spíše zlodějinách). Karel IV měl bohatství ve zlatě a stříbře (a nemovitostech), to sice nijak moc neroste, ale zase neztrácí hodnotu tolik jako peníze.
Výpočet je v pořádku (je to geometrická posloupnost, proto ta mocnina). Akorát to je opravdu nesmysl, ta 2% budou nějaká špičková hodnota.
Ono dokud se peníze sypou do fondu, není problém, ale problém bude při opačném požadavku, tedy při požadavku na vybrání peněz. Stačí jaké jsou obstrukce s normálními fondy (stavební nebo důchodové spoření), tady předpokládám bude šance proměnit tyhle virtuální hodnoty zpět na reálné dost mizivá.
Kazdy fond s kryptomenou je defakto jenom pyramidovy podvod a v 99% o vsechno prijdes.
Co se tyka toho denniho zisku 2% tak to mozne je, ale vetsinou tak ze nakupujes a prodavas sam a nebo podle nejakeho realneho profi investora. Napr ja mam investice v akciich a komoditach a po bourlivem zacatku kdy jsem byl hodne v minusu mam ted vcelku stabilni zisk 0,5-2% kazdy den. Procenta se vzdy pocitaji z aktualni castky pred otevrenim burzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.