Nejste přihlášen/a.
Možná by věděli na oddělení pro vlastnosti vody a vodní páry, jen nevím, kde jsem tuhle cedulku viděl (ale jako legrační jsem si ji zapamatoval). Jinak bych předpokládal, že křivka tlaku bude nějak empiricky stanovená. Možná by šla při dnešní úrovni znaostí i nějak spočítat.
Při chladnutí bude klesat tlak a jestli tam bude vakuum nebo co jiného (třeba nasycená vodní pára), to je otázka, ale rozhodně tam bude "díra". Ale myslím, že k podobnému jevu dochází, pokud chcete sát vodu moc rychle (snižujete tlak, nutíte vodu k roztahování), říká se tomu kavitace, a ani na to neni potřeba absolutně pevná a absolutně tuhá nádoba.
Nevím o co jde, když ne o školní příklad. Každopádně je to poněkud zmatené zadání. Asi mělo být řečeno, že jde o absolutně tuhou nádobu. Pevnost a tuhost je něco úplně jiného. Nárůst tlaku vypočítaáte z objemového modulu pružnosti vody. Případ s poklesem teploty - nad hladinou nebude vakuum, ale vodní pára.
Vygooglil jsem, že pro stlačení vody o 1% je potřeba tlak 200 MPa, stlačitelnost ale nebude lineární.
Co se týče té druhé úvahy - ano, vznikne tam vakuum, zároveň začne ale docházet k varu vody, protože při takto sníženém tlaku je bod varu podstatně nižší, takže se systém nakonec ustálí v rovnováze, kdy tlak par a teplota dorovnají ten bod varu.
Při výrazném poklesu tlaku vody (např. chladnutím) se kapalné skupenství začne měnit na plynné, žádné vakuum nevznikne (viz fázový diagram vody).
@orion v podstatě totéž píšu, že tam vznikne rovnováha mezi tlakem páry a teplotou, tak aby se to celé drželo na tom bodu varu. Ten pokles teploty bude příliš pomalý na to, aby tam reálně bylo aspoň chvíli vacuum.
A to je teoreticky anebo prakticky příklad?A z čeho být ta absolutně tuha nádoba?
Ono je stlačitelné asi cokoliv, viz singularita vesmíru, viz hvězdy a pak ty černé díry
píšeš o roztažnosti 3,5%? to je docela hodně a to jak známo trhá skalu, cokoliv..
Nicméně obávám se, pokud jste viděl mrznout vodu třeba v sudů, tak víte, že ta roztažnost není stejnoměrná...
V ideálním případě kdyby nádobou byla koule, tak stejně někde bude daleko vyšší tlak (takové to vyboulení ledu v jednom místě) a tam se to v praxi vymáčkne nebo protrhne (pokud ta koule nebude z nekonečně tuhého materiálu aby se to ani nehnulo)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.