Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohou býti přídavná jména před podstatným jménem i dnes?

Od: cimrmanolog odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám spor s jedním známým o to, zda mohou býti přídavná jména před podstatným jménem i dnes? Zda se to považuje za archaismus nebo čistě za knižní věc. Či zda to můžu užíti v běžné řeči a bude to spisovné. Na internetu jsem odpověď nenašel, možná to bude věděti někdo zde.

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Myslím, že jste to v dotazu obrátil. Přídavná jména před podstatnými jsou naprosto normální. Méně obvyklé je to naopak. Kopřiva dvoudomá, slon indický... Takto se označují druhy rostlin a zvířat. To je také normální. Za knižní bych považovala třeba spojení "šel lesem hlubokým", na sněhu bělostném"... Tak už se nemluví a v dnešní literatuře už to také (asi) nebývá. A to Vaše užíti a věděti je něco podobného. Nezvyklé, ale srozumitelné.

aladar

Když vezmu v potaz jméno tazatele, nemůže mě nenapadnout otázka:

"Kde je ve slovosledu ´před´ a kde ´za´?"

hodnocení

2x
Přídavné jméno před podstatným mi přijde naprosto normální.
Však už samotné spojení "přídavné jméno" je toho důkazem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]