Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení polohy bodu v rovině

Od: jxdm odpovědí: 3 změna:

Ahoj, mohl bych poprosit o nějaké příklady na určování polohy bodu v rovině?
Vzhledem k tomu, že si doplňuji další vzdělání, tak mě to celkem překvapilo po těch letech...

Součástí toho bylo i sestrojit grafy a pravoúhlou soustavu souřadnic - to je v pohodě... To mám již hotové, ale nějak nerozumím tomu určování polohy bodu v rovině? To není totéž, né?

Našel jsem si nějaké příklady na ty grafy, tak jsem vytvořil toto (viz příloha)

Určení polohy bodu v rovině

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Toto učivo je součástí učiva analytické geometrie. Můžou být zadány různé příklady v rámci tohoto učiva.

Viz. např. soubor

issmb.cz/...

tebi
hodnocení

0x
Něco mi říká, že můj příklad na maturitě bylo něco podobného, maturitu mám za sebou 25 let, už fakt nevím:)

hodnocení

0x

Ahoj, pokud máš určit zda danej bod leží v nějaké rovině, tak většinou jde o příklad, který je zadán souřadnicemi bodu a rovinou. Někdy můžeš dopočítávat, jakou hodnotu bude mít např. souřadnice x u bodu, aby ležel v dané rovině, či jak je bod vzdálen o roviny, když v ní neleží.

Např.

A[3,4,6] ; B[3,2,3] rovina : 2x - 3y - 2z +6 = 0 abys ověřil, že tam body leží, musí platit rovnice, v opačném případě bod leží mimo.

A:2*3-3*4-2*6+6 = 0 > -12≠0 tzn. bod neleží v rovině B: 3*2-3*2-2*3+6=0 > 0=0. bod leží v rovině

Vzdálenost bodu A od roviny je : | 2*3 - 3*4 - 2*6 + 6 | / √(22 + (-3)2 + (-2)2) = cca 2,9 jednotek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]