Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet tlaku, teploty, práce a objemu vzduchu

Od: simonel odpovědí: 1 změna:
Máme vzduch o objemu 0.15m3, teplotě 30°C a tlaku 10^7Pa. Odvedeme 6*10^4J tepla. Objem zůstává neměnný. Jak se změní teplota vzduchu?
Našla jsem už takovýto dotaz ale vůbec nechápu výpočtu. Proto prosím poraďte a vysvětlete mi to fakt jak děcku, protože se nemůžu pohnout. Zkoušela jsem to počítat přes poměry tlaků a teplot, ale když chci vypočítat tlak z té práce, tak mi vychází nulový. Přes jiné vzorečky mi vychází výsledná teplota cca -200°C nebo 18°C. Správná odpověď by měla být 25°C

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je izochoricky dej, objem sa nemeni, plyn nemoze konat pracu (lebo pri konst objeme nevie posuvat napr piest), vsetka energia ide do zmeny jeho teploty.

Potrebujete poznat hmotnost plynu "m" a jeho mernu tepelnu kapacitu "c", potom teplo = m * c * (t2 - t1)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]