Máme vzduch o objemu 0.15m3, teplotě 30°C a tlaku 10^7Pa. Odvedeme 6*10^4J tepla. Objem zůstává neměnný. Jak se změní teplota vzduchu? Našla jsem už takovýto dotaz ale vůbec nechápu výpočtu. Proto prosím poraďte a vysvětlete mi to fakt jak děcku, protože se nemůžu pohnout. Zkoušela jsem to počítat přes poměry tlaků a teplot, ale když chci vypočítat tlak z té práce, tak mi vychází nulový. Přes jiné vzorečky mi vychází výsledná teplota cca -200°C nebo 18°C. Správná odpověď by měla být 25°C
To je izochoricky dej, objem sa nemeni, plyn nemoze konat pracu (lebo pri konst objeme nevie posuvat napr piest), vsetka energia ide do zmeny jeho teploty.
Potrebujete poznat hmotnost plynu "m" a jeho mernu tepelnu kapacitu "c", potom teplo = m * c * (t2 - t1)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.