Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat průměr zadaných čísel?

Od: martinek odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

máme vypočítat průměr zadaných čísel

zadaná čísla jsou 6,3,0

řekl bych tedy že průměr bude (6+3+0) / (3) = 3

někdo mi ale říkal že když máme nulu tak s ní nepočítáme ve jmenovateli. TEDY (6+3+0) / (2) = 4,5

prosím Vás o radu, jaký je tedy správný postup?

Děkuji za Vaši radu

Přeji hezký večer

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Průměr (aritmetický) vypočítáme tak, že sečteme všechny hodnoty a vydělíme jejich počtem.

Hodnoty jsou tři: 6, 3, 0

Součet hodnot: 6 + 3 + 0 = 9

Průměr: ( 6 + 3 + 0 ) : 3 = 9 : 3 = 3

mate59
hodnocení

3x

Myslím si, že 3.Jsou 3 čísla i když je tam nula.Příklad : Já mám 100,segra má 200,brácha 0. Průměrně máme každý 100.

hodnocení

2x

Nula je cislo ako kazde ine, len sa dosadi do vzorca:

priemer = suma (x1, x2, ... , xn) / n

cize (6 + 3 + 0) / 3 = 3

ml1
hodnocení

2x

Pokud to není nějaký speciální případ (např. nula je vyhrazená pro nedostupné hodnoty nebo jako konec sekvence, pak ale budeš řešit jak zadat nulu, pokud je to potřeba), tak nula se normálně počítá.

Matematicky správně je teda 3.

hodnocení

2x

Píšeš: někdo mi ale říkal že když máme nulu tak s ní nepočítáme ve jmenovateli.

Myšlenka je asi správná ale tvoje vysvětlení je chybné.

Nulou nelze dělit a proto nesmí být ve jmenovateli. Nula v čitateli je číslo jako všechny ostatní.

hodnocení

2x
Rádce @aknelka jediná podtrhla fakt, že počítáme aritmetický průměr. A tam vskutku není důvod ostrakizovat nulu. Ještě lepší motivaci než příklad uvedený výše jsou průměrné teploty. Tam nejen můžete, ale musíte počítat s nulami.
doplněno 21.03.23 15:23: Existuje ovšem mnoho typu průměrů jako třeba kvadratický geometrický nebo harmonický průměr. Tam se pak mohou mít věci jinak. Markantní příklad je harmonický průměr, jehož převrácená hodnota je aritmetický průměr převrácených hodnot. Tam samozřejmě nuly neleze použít a z pochopitelných důvodů s arytmií harmonický průměr počítá jen z kladných čísel. V našem případě h. Průměr z čísel 0,3,6 neexistuje (a průměr čísel 3 a 6 je 4).

mireknovak*
hodnocení

0x
Ahoj, z nuly průměr mít nemůžeš proto si také myslím, že výsledek bude 4,5. Ale nejsem matikář, jsem také student. Hezký den.
k2

Proc by z 0 nemohl byt prumer? Co kdyby tazatelem zadane hodnoty byly treba namerene teploty tento tyden?

runner2
Nula je cislo jako kazde jine, takze se samozrejme do prumeru pocita. Za predpokladu, ze 0 nema nejaky specialni vyznam jakoze nedostupna data.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]