Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skloňování pádů v němčině

Od: jarin* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mám dotaz. I po nastudování v učebnici moc nerozumím skloňování pádu v němčině.

Tedy když mám třeba

gefallen

helfen

passen

Tak co se tam mění? Kdyby tam byl člen der, tak chápu, že změním člen třeba na dem a buď se trefím, nebo ne? Tady se mění koncovka treba na gefallt, helft, passt? Nebo jak to funguje?

Děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

1x

Máte v tom zmatek.Slovesa se časují/tady není pád,ale 1.-3. osoba/ a podst.jména se skloňují/tvary jsou pády,v němčině 4/.Míchat to nelze.Máte zadání vytvořit 3.,4.pád ke slovesům.Např. helfen+ něco v 3.pádě. Ich muss dem Opa helfen.Musím pomoct dědovi/3pád/.Das wird dir nicht passen./3.pád/To ti nebude sedět.Ich will dir helfen/3.pád/.Chci ti pomoct.Das wird dem Lehrer gefallen./3.pád/Učiteli se to bude líbit.Toto je vazba podst. jména ve 3.pádě + sloveso v neurčitku.

4.pád např. Ich will den Opa sehen.Chci vidět dědu.Ich warte auf den Lehrer.Čekám na učitele.Wir beobachten das Kind.Pozorujeme dítě. A tak dále,pracujte sám.

hodnocení

0x
Tak jo, teď jsem malinko zmatená. Co přesně potřebujete? V hlavě mám skoro všechno,ale nejsem teď nějak schopná pochopit,co potřebujete. Vypsaná slovesa jsou nepravidelná,ale to jistě víte.Gefallen-ve 2. a 3. osobě jednotného čísla se slovní základ "-a-" mění na "-ä-". Tj. gefällt ,ale to asi nechcete. Vámi uvedené "helft" je indikativ, ihr helft. To samé u "passt". Nakopněte mě prosím, mám v hlavě časy atp.,tak ať Vám nemotám hlavu zbytečně něčím,co nepotřebujete
jarin*
hodnocení

Zádání je:

Slovesa + pád

3. pád ke slovům - helfen, passen, gehören, gelingen, geffalen, beibringen.

Já jsem se díval na net a 3. osoba a 3. pád je něco jiného asi.

Kdyby to bylo třeb Der Opa, tak vím, že se to mění na dem Opa. Ale když tam není člen, tak jestli se tam mění koncovky?

Tak jo, pády máme čtyři. Chceme pouze třetí,takže použijeme jen mir,dir,sich,uns,euch. Takže gefällt mir. Omlouvám se,že to ze mě musíte takhle tahat,ale dneska mam prostě mínus *smich*
jarin*
hodnocení

a když je to 4. pád, tak je to jak prosím?

moc děkuji :D

Jinak jako ano, chápete to správně. Ale já asi nechápu zadání úkolu.. pořád mám tendenci tak cpát nějaký člen..
jarin*
hodnocení

No mám slovesa v základním tvaru dat do 3 nebo 4 padu.
Tahle stránka v učebnici mi má pomoct ale stejně to nechápu.
Skloňování pádů v němčině
Dneska jsem to v práci hodila kolegům, kteří mají státnice z NJ, jezdí na služebky a dělají managerské pořady v NJ. Ani jeden nevěděl,co s tím zadáním mají dělat. Co se po nich chce. Když k tomu nic jiného není. Ukazovala jsem to ještě bez Vaší přidané fotky učebnice - screenshot ze včerejška. Na papírech se vyskytlo vše,co máte na stránce v učebnici,aby k něčemu došli. Prostě samotné sloveso ve třetím nebo čtvrtém pádě nedáváme bohužel ani jeden. Ještě to v pondělí probereme s jedním kolegou,protože mi to vrtá hlavou. Když vypracujete úkol a učitel ho ohodnotí - prosím vyfoťte mi ho sem. Jsem opravdu moc zvědavá,jak se mělo pochopit zadání.
break
Denny: jde spíš jen o to, že některá slovesa jsou jen ve 3. pádě.
No právě mi to vůbec nešlo do hlavy včera, pořád jsem přemýšlela jak u určitých sloves hodím čtvrtý pád... Chtěla jsem napsat,že to ve čtvrtém neexistuje,ale pak jsem si řekla že jsem asi už pitomá, že kdyby to neexistovalo,tak to nemají za úkol... Děkuji moc! Už mi to dává konečně smysl... *smich*
break

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]