Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz. I po nastudování v učebnici moc nerozumím skloňování pádu v němčině.
Tedy když mám třeba
gefallen
helfen
passen
Tak co se tam mění? Kdyby tam byl člen der, tak chápu, že změním člen třeba na dem a buď se trefím, nebo ne? Tady se mění koncovka treba na gefallt, helft, passt? Nebo jak to funguje?
Děkuji za odpověď.
Máte v tom zmatek.Slovesa se časují/tady není pád,ale 1.-3. osoba/ a podst.jména se skloňují/tvary jsou pády,v němčině 4/.Míchat to nelze.Máte zadání vytvořit 3.,4.pád ke slovesům.Např. helfen+ něco v 3.pádě. Ich muss dem Opa helfen.Musím pomoct dědovi/3pád/.Das wird dir nicht passen./3.pád/To ti nebude sedět.Ich will dir helfen/3.pád/.Chci ti pomoct.Das wird dem Lehrer gefallen./3.pád/Učiteli se to bude líbit.Toto je vazba podst. jména ve 3.pádě + sloveso v neurčitku.
4.pád např. Ich will den Opa sehen.Chci vidět dědu.Ich warte auf den Lehrer.Čekám na učitele.Wir beobachten das Kind.Pozorujeme dítě. A tak dále,pracujte sám.
Zádání je:
Slovesa + pád
3. pád ke slovům - helfen, passen, gehören, gelingen, geffalen, beibringen.
Já jsem se díval na net a 3. osoba a 3. pád je něco jiného asi.
Kdyby to bylo třeb Der Opa, tak vím, že se to mění na dem Opa. Ale když tam není člen, tak jestli se tam mění koncovky?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.