Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturitní četba

Od: lucy0 odpovědí: 7 změna:
Prosím poraďte mi jak si mám vybrat povinnou četbu k maturitě, nechápu ty kritéria: máme si vybrat 20 děl a to:
18 st. minimálně 2 díla
19 st. minimálně 3 díla
20 - 21 st. minimálně 4 díla ( světová literatura)
20 - 21 st. minimálně 5 děl ( česká literatura)
* Minimálně 2 lit.dily musí být zastoupena próza, poezie, drama
To jako z každého období musím mít 2 poezie, drama atd..

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Maturitní četba mi nedělala problémy. Četla jsem vždycky moc ráda a čtu dodnes. Proto jsem měla kolem sebe plno kamaráddů, já jsem četla a oni opisovali do čtenářských deníků podle mě.

Jinak, přes tehdejší študáckou averzi musím uznat, že řada z těch "povinných" knih byla opravdu zajímavá a jsem ráda, že jsem je četla. Myslím, že za ty 4 roky střední školy už máš těch 20 knih zaručeně přečtených. I když se některá díla zdají těžká či nezáživná, našla jsem si své i třeba u Jiráska, Čapka a dalších autorů. Seifertovy a Wolkerovy básně mám ráda dodnes.

Určitě máš dost přečteno, zbytek přečteš. I kdybys měl vybírat, jako hodně študáků, ne podle žánru, obsahu, ale podle tloušťky knihy. *smich* Jaga.

krtek6
hodnocení

2x

máš splnit 20knih a z toho máš zadání na počet z 18.st.,19.,20.-21.st. a ještě z těch 20 musí být 2 konkrétního žánru...

------

jak vidím, tak ty požadavky jsou čím dal tím víc horší...zaplať pán bůh, že nematuruju v dnešní době...

etana*
Jo, je to hrozné, maturant musí do svých osmnácti let přečíst dvacet knih. Strašný věci musí ti studenti snést.
Pro tazatele: ne, výběr poezie atd. z těch celkem dvaceti knih.
krtek6

@etana: no pro některé je čtení třeba za trest...třeba pro mě...já nemám ke čtení vůbec žádný vztah, protože už od běžných školních let jsem na takové věci neměl čas v kombinaci s tím, že mě ne to nebavilo...já čtu max. tak manuály, a technickou literaturu...takže co pak když chceš utrpět nějaké vzdělání chceš dělat?...jako čtenářský deník mi přijde jako naprostá zhovadilost...když pominu, že mě to nebaví vůbec, tak když se najdou tací, které čtení třeba baví a mají ho rádi, ale i tak nemusí mít rádi podmínky, které jim stanovuje "škola"co chceš dělat...já prostě vzal ty nejprofláklejší literární díla, které zná každej, to jsem narval do deníku, pak jsem tam vepsal jednu jedinou knížku co jem přečetl a učitelka neznala a na té jsem to celé postavil*nevi* ...výhoda, že absolutně nevěděděla o čem mluvím...

liska5
hodnocení

1x

To nám doporučili autory, např.: Čapek, Hašek, Dostojevskij, Hrabal, Dumas, Remarque, Twain, Škvorecký, Olbraccht, Poláček, Werich, Hemingway, Čechov, Puškin, Vančura, Seifert, Dumas, plus ty nové... A k tomu, co sami chceme číst, jako Zikmunda a Hanzelku... Některé knížečky poezie se daly zvládnou dvě za odpoledne

dory
hodnocení

1x
Ahoj,zdravím, každá škola má trošku jiný seznam povinné četby. Tak by bylo fajn ho tu dát nebo se na něj podívat a říct si, co tě baví,co znáš a tak.. podle toho jsem vybírala i já. Oproti mě máš super výhodu a to tu, že se dají dnes poslouchat audio knihy. Prostě si to stáhni a dej do sluchátek a můžeš poslouchat, ať už děláš cokoli. Pokud chceš poradit,tak napiš co tě baví a jaký máte seznam, třeba poradím. Jo a ještě je fajn si to zkombinovat s něčím na co víš že se tě budou ptát a tak... hodně štěstí a nezoufejte, zmáknéš to!

lasduioa
hodnocení

0x

U nás to bylo minimálně celkem (z 20) 2 krát próza, 2 krát drama

Takže max 16 próza + min 2 drama + min 2 poezie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]