Nejste přihlášen/a.
Když mám struny kytary, tak jsou všechny naladěny na nějakou frekvenci. Pokud bych chtěl ale zjistit počet vln stojaté vlny, kterou struny tvoří, když se chvějí, nebo třeba vlnovou délku vlnění, tak jak to udělat? Nezáleží ta vlnová délka ale na tom, jak moc do té kytary "brnkám"? Nebo nějakému naladěni vždy odpovídá konkrétní vlnová délka?
No když mám kytaru naladěnou při temperovaném ladění, tak na každé ze šesti strun je nějaká frekvence. A právě si říkám, jak zjistit to lambda, když mám nějakou frekvenci f. Platí, že f=1/λ *sqrt(F/mý), ale to lambda je λ=2L/n, kde L je délka struny. Jak zjistit to n?
V mnou výše uvedém materiálu uvidíte i na obrázku, co jsou to harmonické kmitočty a jak se projevují na kmitání struny. A jejich zastoupení určuje barvu zvuku. Zkuste drnkat blízko kobylky. Nabudíte vyšší harmonické, zvuk bude obsahovat vyšší frekvence. To jsou ta vyšší "n".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.