Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výslovnost slova uraninit

Od: cech odpovědí: 11 změna:
Ahoj, vyslovuje se česky uraninit (=smolinec) s „n“ nebo „ň“?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Vyslovila bych všechna i tvrdě.

Žádné ň.

hodnocení

0x

Já slyším první " i " velmi měkké, druhé už tak napůl, spíše úplně, tvrdé.

liska5

Jste asi z Moravy, ještě spíš z Ostravska. Čech by to tak měkce neřekl.

Přesně, jsem z Východní Moravy. Ono by nevadilo, že to Čech vysloví tvrdě, horší je, že spousta Čechů to tak i napíše. To je pak utrpení číst.

@danicek:

spousta Čechů to tak i napíše. To je pak utrpení číst.
Přesně. Některé věci je utrpení číst i poslouchat. Třeba to, co si o nás myslí nebo vykládají na východ od Brna (včetně). Kolikrát za život jste viděl napsané uranynyt nebo podobnou zhovadilost? Já mohu místopřísežně prohlásit, že ani jednou. To nenapíše ani Čech, ani Moravák, ani Slovák. Leda tak idiot, bez ohledu na národnost.

hodnocení

0x

Vyslovila bych to uraňinyt. Myslím, že slovo uraničitý se také vyslovuje měkce - ňi.

liska5

Jdete na to chytře, ale v případě -ičitý jde o koncovku kysličníků.

Uraninin je totéž, co oxid uraničitý neboli smolinec. Výslovnost prostě bude jiná.

liska5

Překlep: Smolinec je Uraninit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]