Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dik táty - zase nějaký nový trend?

Od: neverendingst odpovědí: 8 změna:
Ahojte,
Mám dotaz: mezi 12-15 letými dětmi, slýchávám jak se mezi sebou baví a mezi tím slyším i to jejich slovo DIK TÁTY.
(Máš rád DIK táty?) Už mě to pomalu začíná štvát...
Tak jsem se jen chtěla zeptat, jestli teď neslýcháte něco podobného. A co to má jako znamenat?
Možná jsem trochu pochopila že DIK znamená mužský pohlavní orgán a TÁTY jako někoho otce.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, diktát je slovní projev učitele a žáci se ho snaží zapsat do sešitů bez chyb a opisování, protože se to bude známkovat. Patrně jde o dotaz na oblíbenost diktátů. Zdravím!

doplněno 16.12.22 13:39:

Ano, dick je, přeloženo z angličtiny, skutečně vulgární slovo označující mužský penis. Ovšem, jaký by to mělo smysl v otázce: "Máš rád DIK (dick) táty?", kterou, dle tazatelky, říkají puberťáci? Není to tedy nářečí ani romština, ale jen dotaz na oblibu učiva: "Máš rád diktáty?". Více bych za tím nehledal.

makak
hodnocení

3x
Je to nová alternativa cikansekho DYK MORE.

hodnocení

1x

Jak houká cikánská sova...?

.

.

Dyk hůůů

liska5
hodnocení

1x

Toto je vyjadřování odněkud z Ostravska, určitě od Bohumína.

Díky tátovi se dostala na školu. X Díky táty se dostala na školu..

Jako by v té 2.verzi za tím díky vypadlo slovo :... intervenci...

ahoj*

póud to nebude dick táty, tak To bude Karvina

infantil2

Hádal bych spíš Karviná nebo i severní a střední Haná "dyk taty"

hodnocení

1x

Spíš bych se přikláněla k nějaké zkomolenině z romštiny. Slyšívám děcka, když jdou okolo, jak používají slova, která jsem slychávala od sousedů cyganu. A můj vnuk v legraci prohlásil, že je lovaty čavo. Bohatý kluk. *smich2* Lovata čaj je bohatá holka. ;) Mnohé party mají rčení a někdy se to dostane dál za zahranice party, třídy, školy. My jsme třeba používali "úsměv, sokole". Nějak jsem si vzpomněla, když se mě někdo ptal, jak jde život a tohle rčení ze mě vypadlo.

hodnocení

0x

Taky to tipuju na slovní spojení používaný na Ostravsku a význam je pravděpodobně - díky tátovi

Na Ostravsku mají např. jednu slovní "specialitu" a sice slovo - bo, což "česky" znamená - protože

Pravděpodobně to je odvozenina ze slovenského slova - lebo (což znamená protože)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]