Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polednice - co prováděla dětem?

Od: fullmoonlady* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

dostali jsme ve škole za úkol napsat úřední dopis, který má napsat Polednice Odboru sociálně právní ochraně dítěte. Ač je mi to velice trapné a je mi jasné, že to bych určitě měla znát, nevím, co taková Polednice vůbec dětem prováděla. Jestli je jen unášela nebo i něco jiného. Nemám tak podmět k mojí slohové práci. Proto bych Vás chtěla požádat o informaci, jakým způsobem se Polednice chovala k dětem. Děkuji moc,

K.H.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Polednice je vlastně zlá víla (smyšlená bytost) a jako taková v pravé poledne strašila děti. Únos dětí má na svědomí Klekánice, která je odnášela po večerním klekání :)

fullmoonlady*
hodnocení

Takže jen strašila, děkuji moc. Báseň jako takovou znám už od základky, ale jaksi mi unikl účel té osoby.

hodnocení

2x

U lavice dítě stálo,
z plna hrdla křičelo.
"Bodejž jsi jen trochu málo,
ty cikáně, mlčelo.
Poledne v tom okamžení,
táta přijde z roboty:
a mně hasne u vaření
pro tebe, ty zlobo, ty!
Mlč, hle husar a kočárek —
hrej si — tu máš kohouta!" —
Než kohout, vůz i husárek
bouch, bác! letí do kouta.
A zas do hrozného křiku —
"I bodejž tě sršeň sám —!
Že na tebe, nezvedníku,
polednici zavolám!
Pojď si proň, ty polednice,
pojď, vem si ho, zlostníka!"
A hle, tu kdos u světnice
dvéře zlehka odmyká.
Malá, hnědá, tváři divé
pod plachetkou osoba;
o berličce, hnáty křivé,
hlas — vichřice podoba!
"Dej sem dítě!" — "Kriste Pane,
odpusť hříchy hříšníci!"
Div že smrt jí neovane,
ejhle tuť — polednici!
Ke stolu se plíží tiše
polednice jako stín:
matka hrůzou sotva dýše,
dítě chopíc na svůj klín.
A vinouc je, zpět pohlíží —
běda, běda dítěti!
Polednice blíž se plíží,
blíž — a již je v zápětí.
Již vztahuje po něm ruku —
matka tisknouc ramena:
"Pro Kristovu drahou muku!" —
klesá smyslů zbavena.
Tu slyš: jedna — druhá — třetí —
poledne zvon udeří;
klika cvakla, dvéře letí —
táta vchází do dveří.
Ve mdlobách tu matka leží,
k ňadrám dítě přimknuté;
matku vzkřísil ještě stěží,
avšak dítě — zalknuté.

Kartaginče díky! Ani jsem si nemyslel, že si toho tolik pamatuji po těch tak padesáti letech.
Tenkrát jsme si to do paměti ukládali nějak trvanlivěji... Dnes si musím osvěžovat i odjezdy vlaků, kterými dost často jezdím...
Já jezdím vlakem?
doplněno 16.02.11 21:21: Zapomněl jsem samozřejmě napsat, že děkuji za text básně, a že si opět budu pamatovat skoro všechno...

Asi bych měl doplnit zdroj: Text básně je převzat z Wikizdrojů ( cs.wikisource.org/...

a je dostupný pod licencí Creative Commons, ať už to znamená cokoliv. A tazatelce se omlouvám, že se s ním vnucuji, i když ho zná, ale pro úplnost...

Mimochodem, já vlastně taky nevím, co přesně polednice těm dětem prováděla. Podle té básně se opravdu nezdá, že by je unášela, ale postrašila je tedy pořádně. (Nebo ho dokonce přímo zardousila? To snad přeci ne. Ostatně Erbenovy básně jsou pěkné horory, takže nakonec proč ne.)

marenka*

Nenene, zardousila jej přeci jeho matka, jakou měla hrůzu z té Polednice. Tak jej tiskla na hruď, až jej udusila. *plac*

To bude ono. Ale horor je to tak či tak.

doplněno 16.02.11 22:38:

Takhle možná ještě větší.

hodnocení

1x
Dobry den. Jen abych byl v obraze..na jake skole se podobne „inteligentni” ukoly zakum zadavaji?To jen pro pripad ze by tam nas prcek chtel jit az vyroste...
fullmoonlady*
hodnocení

Gymnázium, ale kde nebudu jmenovat. Ale zase bych ten úkol nepodceňovala, ono na to něco vymyslet, dá pěkně zabrat.

Skoda ze mam moc prace, jinak bych mel velkou chut Vam podobnou ptakovinu napsat..Myslim, ze Vas ucitel by se nestacil divit:)
aaaaaaaaaaaaaaaaa

nepodceňuj.

Nepodceňuj ani čtení!

Nepodceňuj ani psaní!

Nepodceňuj schopnost porozumět textu.

Přečti si gymnazistko předmět a pak text otázky. Já tedy nevím na co se vlastně ptáš.

durancea*
hodnocení

1x

Buď nechápu, nebo chápu, fakt nevím :)- podle mě úřední dopis sociálce by měla psát na téma, čeho je ona sama svědkem, jak se rodiče o děti nestarají ap., a musí to řešit radikálně ona ... toť tedy můj úhel pohledu na daný úkol (mmch mně se líbí velice :)) )...

aaaaaaaaaaaaaaaaa

též to tak vidím.

Ťežko radit někomu kdo neumí číst či přepsat zadání.

fullmoonlady*
hodnocení

Děkuji Vám všem za příspěvky. Nechtěla jsem poradit, jakým způsobem mám napsat slohovku, chtěla jsem jen vědět, co dělala polednice dětem.( Klekánice unáší, vodník topí atd...). Text mé úvodní zprávy se mi zdá zcela srozumitelný a žádnou dvojsmyslnost zde nevidím. Ale je mi jasné, že se lidé chtějí za každou cenu povyšovat nad druhé. Ne vždy to však jde. Jakmile mi dostatečně objasníte, v čem není mé zadání otázky srozumitelné, ráda se Vám omluvím. Do té doby trvám na svém. Děkuji všem, kteří se mi snažili určitým způsobem pomoci a ne za každou cenu zkritizovat. Přeji příjemný večer a dobrou noc.

K.H.

durancea*

Milá Fullmoonlady,

nemyslím, že by se přímo někdo vysmíval, já třeba četla zadání a pak odpovědi ne, než jsi mě teď k nim dovedla zpětně. Je tu zvykem, že se kolikrát ptají žáci na radu, aby si to zjednodušili, nikdo nechce přímo odpovědět a čekáme, až si na to člověk dojde sám a pak kontrolujem a dolaďujeme. A třeba trošku hecujem k zamyšlení (jako třeba Aaaaaa), v dobrém. Příp. jak vidíš, někteří tu radostně oprašují znalosti z mládí. Ale jízlivého tu nic nevidím.

Z Tvé otázky dle mého vyplynulo, že asi nechápeš zadání (třeba jako prvák na gymplu) a myslíš, že máš psát o projevech Polednice a že se ptáš na to. Absolutně mě nenapadlo, že Ti je jasné, co psát, že jen potřebuješ DODATEČNÉ ilustrativní info, co vlastně přesně Polednice dělá.

Hledala jsem schválně tedy toto info a není to lehké, většina zdrojů píše, že jen strašila a neublížila, sem tam někdo dodá, že stejně jako Klekánice sbírala( ovšem spíš z pera debatujících, co si to mohli splést). Takže bych osobně viděla danou postavu spíš jako strašící.

Nemyslím, že se Ti má kdo za co omlouvat, a asi ani nikdo žádnou omluvu nečeká.

doplněno 16.02.11 22:31:

"Dodatečné" nebo vlastně i "základní" pro představu...

aaaaaaaaaaaaaaaaa
žádná kritika. Jen rozpor
titulek
Polednice - co prováděla dětem?
a v otázce
... který má napsat Polednice Odboru sociálně právní ochraně dítěte
Takže jaká je otázka? Co prováděla Polednice nebo co má Polednice prásknout na OSPOD?
Vlastně jo, bylo by tu vysvětlení, ta Polednice chce prásknout sama sebe.
Tak pokud je to tak, to se potom omlouvám.

hodnocení

1x

Mnohem zajimavejsi je ale, jako u vetsiny strasidel, jejich pravy duvod existence.

Polednice krome straseni hlavne zpusobuje malym detem upal. Je jednoduche si domyslet, proc si ji dospeli v horkych letnich dnech pri pracich na poli vymysleli.

U zminene Klekanice, ktera krade deti je duvod dostat deti domu jeste zrejmejsi.

Z toho bych pri psani onoho uredniho dopisu vychazel.

durancea*

teda to mě nenapadlo, přemýšlela jsem, proč by je hnala k obědu, ale toto ne :)) Díky .

marenka*

A už máme vlastně základ.. Polednice píše na OSPOD o nezodpovědných matkách, za které odvádí jejich práci aby uchránila jejich děti.

hodnocení

0x

ld.johanesville.net/...

doplněno 16.02.11 20:17:

Ke stažení za 36 korun:

ld.johanesville.net/...

magdon*
hodnocení

0x

Přiznám se, že jsem nikdy o pracovní náplni polednice nepřemýšlel. Ale když čtu tenhle úryvek básně

hlas — vichřice podoba!
"Dej sem dítě!"

tak to jasně vypadá na únos!

hodnocení

0x

Já si myslím, že je to jedno a o to hrůzostrašnější, co ta Polednice s dětmi dělá. To je právě na fantazii čtenáře. *cteni*Větší hrůzu vzbuzuje to, co není vidět, to co je nejasné, nepojmenované. Pak to je ten pravý horor a hrůza a děs! Když se dovíte, co s dítětem udělá, zapláčete a je to konec a tečka. Ale když nevíte, nevíte i v budoucnu, po mnoho let, pak je ten strach umocněný na entou! A ten strach přežívá s tím, kdo se s ním setkal a má trošku fantazie. *klik*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]